LA-kreng in Brits uniform

Wild Child (Nick Moore, 2008)RTL 5, 20.30 – 22.30 uur

Verwende tiener Poppy (Emma Roberts) wordt door haar wanhopige vader van Malibu naar Engeland gestuurd. Op de dure privékostschool daar wordt de arrogante Amerikaanse wantrouwend behandeld. Pas als ze ‘Britser’ wordt en inziet dat ze in LA een materialistisch nepbestaan had, maakt ze vrienden. De transformatie krijgt extra emotionele weerklank door Poppy, qua uiterlijk, haar eigen (overleden) moeder te laten worden, in scènes verwijzend naar Extreme Makeover-programma’s.

Op het eerste gezicht is Wild Child de zoveelste tienerkomedie, maar schijn bedriegt. De film werd geschreven door Lucy Dahl, dochter van Roald Dahl. Zij was een lastige puber op een Engelse boarding school. Nu woont ze in Los Angeles waar ze haar tienerdochters en hun vriendinnen observeerde voor haar scenario.

Wild Child komt uit de koker van de Britse productiemaatschappij Working Title, die grote successen behaalde met Four Weddings and a Funeral, Notting Hill en Love Actually. Het mechaniek van Wild Child doet aan die films denken: de ingewikkelde verhouding tussen Amerika en Engeland, met wederzijdse fascinatie, maar ook diep onbegrip. Op humoristische wijze worden clichés over beide landen in stelling gebracht. Gereserveerd versus direct, authentiek versus nep, goedmoedig versus agressief. Engeland triomfeert: lastige Poppy ontpopt zich tot een gehoorzame modelleerling die niet meer mokt over (de lelijkheid van) het verplichte schooluniform.

André Waardenburg