In beeld

Kunst- en poëziefestival Watou

Al 29 zomers lang is Watou een traditioneel zomertripje voor kunst- en poëzieliefhebbers in de lage landen. In het Vlaamse plattelandsdorpje aan de Noord-Franse grens is in schuren, kelders van brouwerijen en een kerk plaats gemaakt voor kunst en poëzie. Zo beluister je in een stal oude opnames van Claus en laten druppels uit een werk van Fabrice Samyn het water van het doopvont trillen. Het thema van Watou 2012 is Over toevallige ontmoetingen en de dingen die niet echt voorbij gaan. Soms zit de ontmoeting in het onderwerp van een kunstwerk, zoals bij Koen Vanmechelen, die voor zijn Cosmopolitan Chicken Project al jaren kippenrassen kruist en zo probeert een universele kip te kweken. Maar evengoed kan de ontmoeting in de combinatie van een gedicht en kunstwerk zitten. Sinds de stichting KU(N)ST in 2009 de organisatie van Watou overnam is het festival een nieuwe koers ingeslagen. Intendant Jan Moeyaert: “Vroeger was Watou beeld bij poëzie. Nu is de band vrijer.” Kunst en poëzie worden ook niet langer geselecteerd door één sturend iemand, maar door een team van kunst- en poëziekenners.
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen
NRC / An Nelissen