Kortkolom binnenland

Langstudeerboete mag van Haagse rechtbank

Rotterdam. De langstudeerboete gaat vanaf 1 september gewoon in. De rechtbank in Den Haag concludeerde vanochtend dat de boete niet in strijd is met de wet. Daarmee wees ze de eis af van drie studentenorganisaties die een kort geding hadden aangespannen. Volgens de rechter maakt de boete toegang tot het hoger onderwijs niet onmogelijk. Wel eist de rechter een uitzondering voor deeltijdstudenten die zich voor 1 februari 2011 hebben ingeschreven. Zonder studievertraging lopen zij al tegen deze boete aan. Dat is onrechtmatig volgens de rechtbank. Alle andere studenten betalen jaarlijks 3.063 euro extra als zij de grens van een jaar studievertraging overschrijden tijdens hun bachelor- of masteropleiding. De Eerste en Tweede Kamer stemden vorige zomer in met de maatregel. (NRC)

‘Rijk moet Curaçao onder curatele stellen’

Den Haag. De Rijksministerraad moet Curaçao onder curatele stellen. Dat adviseert het onafhankelijke college dat toezicht houdt op de financiën op Curaçao en St. Maarten. De regering van Curaçao is door dit college al diverse keren aangespoord de begroting van 2012 sluitend te maken. Nog steeds is er een gat van circa 70 miljoen euro. Zo schat het toezichtscollege inkomsten uit een hervorming van de gezondheidszorg veel lager in dan de regering. De Rijksministerraad beslist vrijdag over het advies. Daarbij is ook de minister-president van Curaçao, Gerrit Schotte, aanwezig. De Nederlandse ministers hebben een meerderheid in de Rijksministerraad. (NRC)

Rechter legt voorlichter moslimgroep boete op

Amsterdam. Jassem A., woordvoerder van moslimorganisatie Sharia4Holland, is veroordeeld tot 750 euro boete voor bedreiging van PVV-leider Geert Wilders. Ook heeft de politierechter in Amsterdam hem een maand voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Tijdens een betoging op de Dam op 25 mei heeft A. gezegd dat Wilders „lering moest trekken uit het geval van Theo van Gogh”. Met Wilders zou worden „gedeald” als het kalifaat de macht in Nederland zou hebben overgenomen. De PVV-politicus deed aangifte nadat hij de beelden van de betoging op internet had bekeken. A. was vanmorgen niet aanwezig bij de zitting. Volgens zijn advocaat bleek uit de context van zijn uitspraken dat hij zelf geen geweld wil gebruiken. (NRC)

Tot 4,5 jaar cel voor leden Satudarah

Breda. Tien leden van motorclub Satudarah zijn gisteren veroordeeld voor twee geweldsincidenten in Breda en Rijsbergen. De rechtbank in Breda deelde gevangenisstraffen uit variërend van vier maanden tot 4,5 jaar. Een van de verdachten werd veroordeeld voor het bedreigen van twee portiers van een café in Breda in augustus vorig jaar. De overige negen werden daarvan vrijgesproken, maar moeten wel de cel in voor het aftuigen van twee mannen in de omgeving van Rijsbergen enkele dagen later. Enkele leden werden veroordeeld voor drugs- of wapenbezit. (Novum)