Kort nieuws Buitenland

Migranten gestorven door uitdroging

Genève. Meer dan vijftig migranten zijn door uitdroging gestorven bij hun poging per boot vanuit Libië naar Italië te varen. Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) meldde gisteren in Genève dat één overlevende door Tunesische vissers is opgepikt. De migranten waren vooral uit Eritrea afkomstig en waren uit de Libische hoofdstad Tripoli vertrokken. Er was geen water aan boord. Volgens UNHCR zijn dit jaar 170 migranten gestorven of verdwenen tijdens de overtocht naar Europa. (AFP)

Betoging na executie vrouw in Afghanistan

Kabul. Zo’n honderd betogers, vooral vrouwen, hebben vanmorgen in de Afghaanse hoofdstad Kabul geprotesteerd tegen de recente executie van een 22-jarige vrouw op verdenking van overspel. Eerder deze week dook een video op van de terechtstelling waarop te zien is hoe haar echtgenoot haar, aangemoedigd door de Talibaan, doodschiet. De video wekte alom verontwaardiging. Volgens sommigen betrof het een wraakactie. De vrouw zou een affaire met een Talibaancommandant hebben gehad die een informant van de regering bleek. Ook hij zou gedood zijn. (AFP)

Thailand laat man vrij na majesteitsschennis

Bangkok. De Thaise koning Bhumibol heeft gisteren gratie verleend aan een Amerikaan, die tot 2,5 jaar celstraf was veroordeeld wegens majesteitsschennis. Joe Gordon was in december vorig jaar schuldig bevonden aan belediging van de vorst door op internet een vertaling te publiceren van een verboden biografie van de koning. De titel van het boek luidde ‘De koning glimlacht nooit.” Thailand kent de zwaarste sancties ter wereld voor majesteitsschennis. Koning Bhumibol wordt door veel Thai aanbeden als een halfgod. (AP)

Extremisten vernielen tombes in Timboektoe

Bamako. Islamitische extremisten hebben gisteren twee tombes van de beroemde Djingareyber-moskee in de Malinese stad Timboektoe vernietigd. Ooggetuigen zeiden dat extremisten van de groep Ansar ud-Din in de lucht schoten om mensen op afstand te houden, terwijl ze met geweren en pikhouwelen op de tombes inhakten. De stad telt 333 tombes van heiligen, waarvan er 16 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Malinezen gaan er vaak bidden, maar Ansar ud-Din ziet dit als afgoderij. De aan Al-Qaeda gelieerde groep nam de stad in april in. (Reuters, BBC)

Dorpelingen Colombia vragen vertrek politie

Bogotá. Inwoners van een dorp in Colombia hebben de overheid gevraagd zichzelf te mogen verdedigen. Ze willen dat de politie zich terugtrekt uit het bergdorp Toribio omdat hun aanwezigheid aanvallen uitlokt van linkse rebellen van de FARC. Tegelijk zoekt een delegatie van de inheemse groep, de Nasa, contact met de FARC om hen te vragen het gebied te verlaten. De afgelopen dagen raakten zeker tien bewoners gewond bij FARC-aanvallen op het politiebureau van Toribio. (AP, AFP)

Anglicaanse groep VS: homohuwelijk mag

Indianapolis. De Episcopaalse Kerk is sinds gisteren de grootste Amerikaanse geloofsgemeenschap die instemt met homoseksuele relaties. Bestuurders van de anglicaanse geloofsrichting keurden een nieuwe ceremonie goed waarin homoseksuele mannen en vrouwen elkaar trouw beloven. In de zes staten van Amerika waar het homohuwelijk is toegestaan krijgt de ceremonie een officiële status. De kerk evalueert de ceremonie na drie jaar. (Reuters, BBC)