Kapitein: sorry voor cruiseramp

De kapitein van het cruiseschip dat op 13 januari voor een Italiaanse eilandje aan de grond liep, heeft zijn excuses aangeboden voor wat hij omschreef als „een doodgewoon ongeluk”.

Hij sprak gisteren met de tv-zender Canale Cinque, zijn eerste interview sinds de ramp, die aan 32 mensen het leven heeft gekost. Kapitein Francesco Schettino wordt vervolgd wegens dood door schuld. Hij wordt ervan verdacht de ramp te hebben veroorzaakt. Justitie rekent hem bovendien aan dat hij het schip, de Costa Concordia, voortijdig heeft verlaten.

Het is het lot geweest dat alles fout ging, zei Schettino, die volgens onbevestigde berichten in de Italiaanse pers 50.000 euro heeft gekregen voor het interview. „Aan de basis staat, geloof ik, een misverstand, en daarom is er zo veel woede. Het was alsof alle hoofden, met inbegrip van de instrumenten, op tilt zijn gegaan.”

Schettino probeerde zijn aandeel in de ramp te minimaliseren. Hij vertelde dat toen het schip aan de grond liep en openscheurde, een lagere officier aan het roer stond en het commando voerde. Hij ontkende dat hij een ‘zeemansgroet’ had willen laten brengen aan mensen op het eilandje Giglio, maar gaf toe dat hij was afgeleid door een telefoontje kort daarvoor met een gepensioneerde kapitein op het eiland. Daarom had hij niet ingegrepen toen het schip, met 3.200 passagiers en duizend bemanningsleden, duidelijk te dicht langs het eiland kwam.

„Als er een ongeluk gebeurt, wordt er niet alleen gekeken naar het schip of de rederij”, zei Schettino. „Er wordt ook gekeken naar de kapitein en het is normaal dat ik als vertegenwoordiger van dit systeem excuses aanbied.”

De berging van het schip zal nog zeker een paar maanden duren.