Hobbyfotograaf Dennis V. zat dicht bij het vuur

Ze waren heel blij met hem bij de calamiteitensite 112drenthe.net. De 20-jarige hobbyfotograaf Dennis V. uit Assen leverde vaak foto’s aan van branden en ongelukken, of van een hond die door het ijs was gezakt.

Gisteren werd bekend dat de politie hem verdenkt van brandstichting.

Dennis maakte mooie foto’s, hij was er vaak snel bij. Hij kreeg een perskaart van de site, en een eigen account, waardoor hij zelf direct foto’s en teksten op de site kon plaatsen.

Achteraf bezien waren de foto’s van branden wel opmerkelijk, zegt de 18-jarige Danny van Elteren namens de site, die draait op vrijwilligers. Veel van Dennis’ foto’s waren van dichtbij genomen en er waren soms geen hulpdiensten op te zien.

Had Dennis de foto’s vanuit een handige hoek genomen, of wáren de hulpdiensten er op dat moment nog niet? Bijvoorbeeld omdat V. de branden zelf had aangestoken?

Dat laatste denkt het Openbaar Ministerie in Assen. Begin april werden Dennis V. en een 20-jarige plaatsgenoot aangehouden. Ze worden ervan verdacht een groot aantal brandjes en branden in en rond de Asser wijk Marsdijk te hebben gesticht. Het ging onder meer om containerbranden, maar ook mensen liepen gevaar – toen op de oprit van een huis een caravan in brand werd gestoken, bijvoorbeeld. Het vuur sloeg bijna over naar het woonhuis waar een gezin lag te slapen.

Bij de foto’s van een containerbrand had de maker zelf geschreven: „Foto’s Dennis V. die van zijn bed werd gelicht, door de meldingen van de brandweer.”

Van pyromanen is bekend dat ze graag bij de brandweer werken. En bij de selectie van zedenrechercheurs door de politie wordt geprobeerd pedofielen eruit te filteren. Had voorkomen kunnen worden dat hobbyfotograaf Dennis V. zijn eigen nieuws maakte via de website?

„We gaan voortaan via sociale media onze vrijwilligers scannen, zegt Danny van Elteren. „Meer kunnen we niet doen.”

Dat had in dit geval overigens niet geholpen, zegt hij. Dennis V. „kwam over als een beschaafde, nette jongen”. De fotografen die foto’s aanleverden, kregen daarvoor geen vergoeding.

Volgens het Openbaar Ministerie is in dit onderzoek „zoals altijd” uitgebreid gerechercheerd op internet en sociale media. Maar zij weerspreekt dat de politie haar verdenking alleen op de foto’s baseert. „Er waren meerdere puzzelstukjes.”

De zaak tegen Dennis V. komt 24 juli voor de rechter. De rol van de medeverdachte is volgens het OM beperkt. Hij zou bij twee of drie brandstichtingen hebben toegekeken.