Hier komen de raketten

A general view shows the Fred Wigg Tower in Leytonstone, east London, Tuesday, July 10, 2012. A judgement is due to be handed down Tuesday after residents of the London apartment tower went to court Monday in a bid to stop their rooftop from being used as a missile base during the upcoming Olympic Games, saying the deployment in a densely-populated area could make the building a terrorist target. The British military plans to deploy surface-to-air missiles at six sites around London as part of a vast security operation for the July 27-Aug. 12, 2012 London Olympic Games, but residents of the 17-storey tower block say they were not consulted about the plans. (AP Photo/Matt Dunham)
A general view shows the Fred Wigg Tower in Leytonstone, east London, Tuesday, July 10, 2012. A judgement is due to be handed down Tuesday after residents of the London apartment tower went to court Monday in a bid to stop their rooftop from being used as a missile base during the upcoming Olympic Games, saying the deployment in a densely-populated area could make the building a terrorist target. The British military plans to deploy surface-to-air missiles at six sites around London as part of a vast security operation for the July 27-Aug. 12, 2012 London Olympic Games, but residents of the 17-storey tower block say they were not consulted about the plans. (AP Photo/Matt Dunham)

De bewoners van de Fred Wiggs Tower in Leytonstone, in het oosten van Londen, hebben het de laatste maanden niet makkelijk gehad. Eerst raakten tientallen mensen tijdelijk dakloos door een grote brand. Daarna volgde een inbraakgolf in de lege, uitgebrande appartementen. En nu gaat het Britse leger afweerraketten op het dak plaatsen.

Volgens het ministerie van Defensie zijn de raketten onmisbaar voor de beveiliging van de Olympische Spelen, die later deze maand in de Engelse hoofdstad van start gaan. Maar de bewoners van de flat voelen zich onveilig, nu ze middenin de vuurlinie zitten.

„Het is een beetje eng nu, om eerlijk te zijn”, zei bewoner Iqbal Hossain tegen persbureau AP. Hij woont samen met zijn vrouw en drie kinderen in de Fred Wiggs Tower. „Het gaat om de veiligheid van de Olympische Spelen, maar hoe zit het met onze veiligheid? Als terroristen een aanval willen plegen, gaan ze natuurlijk eerst op die afweerraketten af.”

Dat argument werd gisteren in de rechtbank verworpen. Volgens rechter Charles Haddon-Cave vormen de raketten „geen echt gevaar” voor de bewoners. De veiligheid van de Spelen gaat voor, ook al hebben inlichtingendiensten nog geen concrete dreigingen gemeld.

Binnen enkele dagen worden de afweerraketten op zes daken in Londen geplaatst, waaronder dat van de Fred Wiggs Tower.