Het is echt waar: Gabriel Garcia Marquez zal nooit meer schrijven

Het schrijversbestaan van Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez is wegens dementie tot een einde gekomen.

Het gerucht deed op Twitter al de ronde. Nu nationale en internationale media erover schrijven, lijkt het dan toch echt waar: Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez lijdt aan dementie. Volgens zijn jongere broer, Jaime Garcia Marquez, betekent dit het einde van diens schrijverscarriere.

Volgens Jaime Garcia Marquez is het niet heel opmerkelijk dat zijn broer last ondervindt van de ziekte.

‘Dementie zit in onze familie, en nu lijdt hij vroegtijdig aan de verwoestingen door de kanker die hem bijna fataal is geworden.’

In 1999 werd bij Marques lymfeklierkanker geconstateerd. De chemotherapie, die weliswaar succesvol verliep, versnelde de dementie. Jaime Garcia Marquez:

‘Chemotherapie redde zijn leven, maar het verwoestte ook veel neuronen, zijn afweer, veel cellen. Het heeft het proces versneld.’

Aan het humeur van Gabriel Garcia Marquez doet de ziekte volgens zijn jongere broer niets af:

‘hij heeft nog steeds de humor, het plezier en enthousiasme dat hij altijd heeft gehad.’

Gabriel Garcia Marquez, beroemd om magisch-realistische generatieromans als Honderd jaar eenzaamheid, won in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Zijn laatste project behoorde uit te groeien tot een biografische reeks waarvan Leven om het te vertellen, in 2007 uitgegeven door Meulenhoff, het eerste deel moest zijn. Van een vervolmaking van die reeks zal, zo benadrukt Jaime Garcia Marquez, geen sprake meer zijn.