Heler biedt schilderij aan bij veilinghuis

„Als er iets openbaar is, dan is het wel een veiling. Alles komt op internet en in catalogi”, zegt Jop Ubbens, algemeen directeur van Christie’s Amsterdam. Toch boden helers het veilinghuis in januari aan de balie een gestolen 17de-eeuws schilderij van Herman Saftleven ter verkoop aan. Christie’s rook meteen onraad. „Wij zijn altijd ontzettend beducht op kunstroven. Wij vragen altijd door. Waar komt het schilderij vandaan? Hoe komt u eraan? Toen de antwoorden verdacht leken, hebben we onmiddellijk contact gezocht met de politie.”

De politie Amsterdam-Amstelland en het veilinghuis stelden vast dat het werk 100 procent overeenkwam met een Saftleven die sinds 1999 als gestolen stond geregistreerd. Samen met zes andere schilderijen werd het in 1999 buitgemaakt bij een gewapende overval in de woning van een 84-jarige vrouw uit Bilthoven. De werken hadden toen een gezamenlijke waarde van 2 miljoen gulden. De beroofde familie loofde een beloning uit voor een gouden tip.

Half april van dit jaar hield de politie twee mannen aan op verdenking van de heling en dinsdag pakte ze in Duitsland een derde verdachte op. Van de zeven gestolen schilderijen zijn inmiddels naast de Saftleven vier andere teruggevonden, werken van bekende Hollandse meesters.

De eigenaresse is inmiddels overleden; de schilderijen gaan terug naar de nabestaanden. Twee werken, van Isaac Israëls en Wouterus Verschuur, zijn nog niet terecht.

Volgens Ubbens van Christie’s wordt er slechts heel incidenteel gestolen kunst aangeboden. „In de vijfentwintig jaar dat ik hier werk, heb ik het misschien vier of vijf keer meegemaakt.”