'Groot financieel tekort' bij de Politieacademie

Een krimpend aantal studenten is één van de oorzaken.

Rotterdam. De Nederlandse Politieacademie kampt met een financieel tekort van vele miljoenen. Volgens een uitzending van Nieuwsuur gisteravond was er in maart van dit jaar sprake van een tekort van 19 miljoen euro, dat in 2015 zou kunnen oplopen tot 40 miljoen.

De ondernemingsraad en de raad van toezicht van de Politieacademie keuren de begroting af, en de accountant van de ondernemingsraad wil een stresstest uitvoeren waaruit moet blijken of de Politieacademie financieel in gevaar is.

De problemen zouden worden veroorzaakt door een krimpend aantal studenten en een kleinere bijdrage van het Rijk. Dat kost de Politieacademie zeker 20 procent minder inkomsten in 2015 volgens Nieuwsuur.

PvdA-Kamerlid Kuiken pleit volgens de NOS voor een onderzoek door de Rekenkamer. De opleiding is volgens haar van nationaal belang en ze zegt daarom dat „zo’n groot gat in de begroting niet moet kunnen”. De vakbonden willen een onafhankelijk onderzoek en vinden dat er geen reorganisatie mag plaatsvinden tot de uitkomst bekend is.

In een reactie meldt de academie dat de „uitingen” die in de uitzending van Nieuwsuur werden gedaan niet gebaseerd zijn op de juiste en volledig beschikbare informatie over de financiële situatie.

De Politieacademie is het centrum voor opleidingen van de Nederlandse politie. Daarnaast doet het ook onderzoek. NRC