Geweldige korte film: Robbie, de oude robot die alleen over is

Robbie
Robbie

Het is zesduizend jaar in de toekomst en in de ruimte zweeft Robbie. Ooit door ons mensen gemaakt, maar nu is hij alleen over. Een geweldige korte film over een oude robot met een batterij die bijna leeg is.

Aan wie zonder voorkennis de film wil kijken: je kunt doorscrollen naar het onderste filmpje.

Aan de anderen: In februari 2011 arriveerde de tweede versie van Robonaut, kortweg R2, bij het internationale ruimtestation ISS. Daarmee was R2 de eerste door de VS gebouwde robot die daarheen reisde. De mensachtige robot is ontwikkeld door de NASA en General Motors en bedoeld om samen te werken met echte mensen - of het nu NASA-astronauten op het ruimtestation zijn of fabrieksmedewerkers bij GM op aarde. En hij twittert ook.

De eerste poging, de R1, ontstond in 1996. R1 kreeg verschillende versies maar verliet de aarde nooit, totdat General Motors in 2006 toezegde samen met NASA aan een opvolger te willen werken die dat wel zou gaan doen.

Armen, handen, duim en wijsvinger. Begrijpt gebaren en ziet in 3D

R2 weegt zo’n 135 kilo. Hij heeft een romp, armen en handen. Volgens de NASA is hij een voorloper van een toekomstige generatie van robots die in de ruimte en op aarde samenwerken met de mens. De Robonaut is ‘behendig’ en kan dezelfde gereedschappen als mensen gebruiken.

De Robonaut 2 op 5 november 2010 bij het Kennedu Space Center in Cape Canaveral, Florida. Foto AP / Terry Renna

De Robonaut 2 op 5 november 2010 bij het Kennedu Space Center in Cape Canaveral, Florida. Foto AP / Terry RennaDe Robonaut 2 op 5 november 2010 bij het Kennedu Space Center in Cape Canaveral, Florida. Foto AP / Terry Renna

NRC Handelsblad schreef op 27 mei 2010, toen R2 voor het eerst aan boord zou gaan van de ruimteveer Discovery (het werd uiteindelijk dus nog uitgesteld tot februari 2011):

“Wat kan Robonaut? Vrij veel, voor een robot. Zijn handen zijn gemaakt naar het model van menselijke handen, met 14 ‘vrijheidsgraden’ (zeg gemakshalve bewegingsrichtingen, inclusief draaiïngen). De meeste robots moeten het doen met een grijper. Hij kan met duim en wijsvinger een moer aandraaien. Hij heeft 350 sensoren, onder andere voor tastzin in zijn vingertoppen. Hij kan gebaren begrijpen. Zien in 3D. Hij kan met zijn blik mensen volgen. Elke vinger kan 2,5 kilo dragen, elke arm 10 kilo. NASA beeldt hem graag af met een halter in zijn hand. Al zijn onderdelen zijn vervangbaar, tot en met zijn hoofd.”

De korte film

Dat is de werkelijkheid; nu de fictie. In de korte film Robbie zien we zo’n R2-robot, die in 2011 gemaakt werd. De technologie ontwikkelde zich in de decennia erna en in 2032 werd hij zelfbewust. Het samenwerken met de menselijke astronauten beviel hem wel. Hij vond het fijn ze te helpen, en keek nostalgisch naar de planeet waar hij gebouwd was. En hij werd katholiek.

Maar nu is het zesduizend jaar later. Andere astronauten zijn er niet meer en het contact met de aarde is Robbie kwijt. Hij weet niet wat er daar gebeurd is en hij heeft weinig tijd om het uit te vinden, want zijn batterij is bijna leeg.

De Australiër Neil Harvey maakte deze bijzondere korte film (hij duurt zo’n negen minuten). Robbie bestaat volledig uit archiefmateriaal van de NASA. Door die beelden knap te editen en te ondersteunen door de monoloog van de robot, wordt het ondanks het kille onderwerp een gevoelig verhaal. Harvey maakte de film als verjaardagscadeau voor zijn vrouw.