Foto's van executies door Nederlandse militairen

Voor het eerst zijn beelden opgedoken van executies door Nederlandse militairen in Indonesië. De foto’s zijn gemaakt door een dienstplichtige soldaat.

Rotterdam. Het zijn gruwelijke beelden zoals we die kennen uit oorlogen van andere landen. De executeurs zijn door deskundigen herkend als Nederlandse militairen, de slachtoffers zijn overduidelijk Indonesische strijders. Deze twee foto’s zijn, bijna 65 jaar na dato, de eerste expliciete beelden die opduiken van executies door Nederlandse militairen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Ze zaten in een privéalbum van een man uit Enschede die als dienstplichtige van 1947 tot 1950 naar Nederlands-Indië was gestuurd. Alleen zijn voornaam, Jacobus, is bekendgemaakt.

Experts noemen de beelden, gisteren in de Volkskrant gepubliceerd, uniek en twijfelen niet aan de authenticiteit. Militair historica Stef Scagliola, die veel onderzoek deed naar veteranen uit Nederlands-Indië, herkent de uniformen van het Nederlandse leger op de foto’s. De geëxecuteerden zijn waarschijnlijk zogeheten pemoeda’s. „Ongeregelde groepen hele jonge strijders die lokaal gebonden waren en zich soms geen bal aantrokken van het gezag van de TNI, het Republikeinse leger.”

Jacobus zou onderdeel uitgemaakt hebben van de veldartillerie. In de geschiedenis van het korps worden de executies niet genoemd. Het NIOD en andere instituten pleitten onlangs voor subsidie voor nieuw onderzoek naar de oorlog in Indonesië. NRC