Fijne balletjes zonder kokshulp

Al weken wacht ik smachtend op bericht van Lars. Nee, dat is niet mijn nieuwe minnaar of een potentiële werkgever; Lars is een kok. En hij woont bij me in de buurt. Dat weet ik omdat hij zich, net als ik, heeft geregistreerd bij thuisafgehaald.nl. Via deze website kunnen thuiskoks wereldkundig maken wat ze die dag klaar gaan maken en kunnen geïnteresseerde afnemers bestellingen plaatsen. Bijvoorbeeld: Tina laat weten dat ze vanavond lasagne maakt. Henk, die verderop in de straat woont, kan op de site zien wat er die avond allemaal wordt gekookt en door wie en bij Tina opgeven dat hij op een afgesproken tijd, tegen een kleine vergoeding twee porties lasagne komt halen.

Briljant systeem. Helaas bleek dat er in mijn buurt wél veel mensen zijn die zich hebben opgegeven als geïnteresseerde afhaler, maar dat zich slechts één kok heeft gemeld. Lars, dus. En die heeft tot nu toe niet veel zin om de buurt te verblijden.

Zodra daar verandering in komt, breng ik u op de hoogte. Tot dan zult u het moeten doen met dit fijne recept voor quinoaballetjes met groene paprikasaus.

Snij een flinke ui fijn en rasp een wortel, bak dit even in wat olijfolie, doe er een fijngesneden knoflookteen, het halve pepertje – ontdaan van zaadjes en fijngehakt – en het komijnpoeder en de ketoembar bij. Bak een paar minuten en zet het vuur uit. Was de quinoa goed in een zeef onder een lopende kraan en laat die met twee koppen water en zout aan de kook komen. Zet het vuur zacht, doe een deksel op de pan. Zet na 7 minuten het vuur uit en laat de quinoa nog een minuut of 10 wellen tot al het vocht is opgenomen. Roer om en laat wat afkoelen.

Doe de quinoa met de verkruimelde boterham, zout en peper, het ui-wortelmengsel, de geitenkaas en de helft van het ei in een schaal en meng alles goed. Vorm er balletjes van en druk die een beetje plat. Leg ze even onder wat folie in de koelkast om op te stijven. Bak de balletjes in een laagje olijfolie op niet te hoog vuur. Na een minuut of vijf zijn ze goudbruin en kunnen ze gekeerd worden.

Snij een uitje heel fijn, haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in mini-dobbelsteentjes. Laat tezamen een kwartiertjes stoven in wat olijfolie. Voeg op het laatst wat fijngesneden knoflook toe. Doe het mengsel in een schaaltje, laat het afkoelen, roer er twee eetlepels yoghurt door plus zout, peper en fijngehakte basilicum. Serveer drie balletjes per persoon met wat paprikasaus, brood en sla.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (wo), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

In de bijlage Lux schrijftMarjoleine de Vos elke zaterdag een rubriek over eten.