Eindexamen levert meer geslaagden op dan verwacht

Bij twee buren is een kind geslaagd voor het voortgezet onderwijs en hangen vlaggen en rugzakjes uit.
Bij twee buren is een kind geslaagd voor het voortgezet onderwijs en hangen vlaggen en rugzakjes uit. Foto Hollandse Hoogte / Rob Huibers

Eindexamenkandidaten hebben het dit jaar beter gedaan dan verwacht. Het slagingspercentage daalde licht, maar de uitkomsten zijn niet zo erg als werd gevreesd.

Dat schrijft het AD vandaag op basis van resultaten van het ministerie van Onderwijs.

Leerlingen moesten dit jaar voor het eerst gemiddeld een voldoende halen voor hun centraal examen. Verschillende instanties vreesden dat er daardoor flink meer leerlingen zouden zakken, maar het aantal van hen dat niet slaagde daalde in vergelijking met vorig jaar slechts met een kleine 2 procent.

Minister tevreden met slagingspercentages

Zo’n 91 procent van de vmbo’ers sleepte het diploma binnen, tegen 94 procent vorig jaar. Op het vwo slaagde 86,2 procent - vorig jaar was dat 88,8 procent. Op de havo slaagden zelfs meer mensen: 85,6 procent betekende een stijging van 0,1 procent.

Van Bijsterveldt, minister van Onderwijs, is tevreden.

“Niet alleen krijgen veel leerlingen hun felbegeerde diploma, kinderen en docenten hebben er gewoon een tandje bij gezet voor hogere cijfers en daarmee gaan de leerlingen met meer bagage het vervolgonderwijs in.”

Exameneisen verhoogd na klachten hogescholen en universiteiten

Het ministerie verhoogde de exameneisen omdat veel leerlingen die met de hakken over de sloot slaagden, vaak tekort kwamen bij vervolgopleidingen. Het niveau bleek vaak te hoog en leerlingen waren er eigenlijk nog niet klaar voor. Veel hogescholen en universiteiten trokken daarover aan de bel bij het ministerie.

In september worden de definitieve resultaten van de examens bekend. Dan gaat voor havisten en vwo’ers ook de zogeheten kernvakkenregel in. Om een diploma te halen mogen zij vanaf volgend schooljaar nog minimaal een vijf als eindcijfer hebben voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.