Economie telt meer dan democratie in Midden-Oosten

Een nieuwe opiniepeiling in verscheidene Midden-Oosterse landen geeft aan dat ruime meerderheden blijven geloven dat democratie de beste regeringsvorm is.

Maar de economie is ook heel belangrijk; een sterke economie is zelfs belangrijker dan een goede democratie voor de ondervraagden in Egypte (49 tegen 48 procent), Tunesië (59 tegen 40) en Jordanië (61 tegen 33). Daarentegen heeft de democratie de overhand in Turkije (58 tegen 37 procent) en Libanon (53 tegen 46). In Turkije is zowel de democratie als de economie heel wat stabieler dan elders in het Midden-Oosten.

De peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew (pewglobal.org) is uitgevoerd tussen 19 maart en 20 april. In elk van de genoemde landen werden ongeveer 1.000 volwassenen ondervraagd.

Tegelijk willen de meeste ondervraagden dat de islam een belangrijke rol speelt in het publieke leven. In Jordanië en Egypte wil respectievelijk 72 en 60 procent dat de wetten strikt de de Koran volgen. De meeste Turken en Tunesiërs gaat dat te ver, maar 64 procent van de Tunesiërs en 44 procent van de Turken wil toch dat waarden en principes van de islam in de wetten doorklinken. In het religieus verdeelde Libanon wijst 42 procent elke invloed van de Koran af.

De strijd voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen blijkt nog niet te zijn gestreden. In het conservatieve Jordanië zegt 44 procent van de mannen dat vrouwen dezelfde rechten moeten hebben als mannen. In Egypte is dat 53 procent, tegen 88 procent in Libanon en 83 procent in Turkije.

In het onderzoek wordt speciale aandacht besteed aan Tunesië, het land waar de Arabische opstanden begonnen. Bijna 80 procent is ontevreden over de koers van het land, ruim 80 procent vindt de economie slecht en slechts 45 procent meent dat het land beter af is zonder sterke man Zine al-Abidine Ben Ali.