Duizenden mijnwerkers protesteren in Madrid tegen bezuinigingen

Duizenden mijnwerkers protesteren in Madrid tegen de geplande bezuinigingen in de kolenindustrie van de Spaanse overheid. Foto AFP / Dani Pozo

Bij een confrontatie tussen protesterende Spaanse mijnwerkers en de politie in Madrid zijn twee gewonden gevallen, meldt persbureau AFP. De mijnwerkers betogen tegen de plannen van de Spaanse overheid om fors te bezuinigen in de kolenindustrie.

Volgens persbureau AFP kwam het bij het ministerie van Industrie tot een confrontatie toen een groep demonstranten vuurwerk, stenen en glazen flessen naar de oproerpolitie gooide. De politie voerde daarop een charge uit op de demonstranten.

Twee gewonden, politie vuurt met rubberen kogels

Tenminste twee mensen raakten gewond, een fotograaf en een demonstrant die zei dat hij werd geraakt door een rubberen kogel, aldus een AFP-journalist. Volgens een woordvoerder van de politie zijn drie mensen gearresteerd.

De Spaanse overheid wil de staatssteun voor de kolenindustrie dit jaar terugbrengen naar 111 miljoen euro. Vorig jaar bedroegen de subsidies nog 301 miljoen euro.

Mijnwerkers protesteren al sinds 22 juni

Enkele honderden mijnwerkers startten op 22 juni in het noorden van Spanje een ‘Zwarte Mars’ naar hoofdstad Madrid als protest tegen de geplande bezuinigingen. Volgens de mijnwerkers zijn hun banen in gevaar. Gisteravond werden ze begroet door duizenden supporters op één van de centrale pleinen in Madrid. Vandaag ging de mars verder naar het ministerie van Industrie. Volgens de BBC zeggen vakbonden dat door de bezuinigingen 30.000 banen op de tocht staan en dat ze de industrie kunnen vernietigen.

Spanje wil in 2,5 jaar 65 miljard euro bezuinigen

Vanochtend presenteerde de Spaanse premier Rajoy het vierde pakket aan bezuingingsmaatregelen waarmee Spanje de crisis te lijf wil gaan. Het is in omvang het dubbele van de bezuinigingen die al eerder werden aangekondigd. Eind maart werd bekend dat Spanje 27 miljard wilde bezuinigen. Gisteren werd bekend dat Spanje een lening van 30 miljard euro krijgt om de bankensector overeind te houden.

Rajoy moet het pakket eerst nog door het parlement loodsen, maar dat zal geen problemen opleveren omdat hij een absolute meerderheid heeft. Spanje, de vierde economie van de eurozone, worstelt met een recessie, een enorme staatsschuld en steeds minder vertrouwen van de financiële markten.