‘Veel doden bij grote aanslag op politieacademie in hoofdstad Jemen’

Jemenitische soldaten op 1 juli tijdens de herdenking van ruim negentig Jemenitische soldaten die in mei om het leven kwamen bij een grote zelfmoordaanslag in Sana 'a. Foto AP / Hani Mohammed

Bij een zelfmoordaanslag op een politieacademie in de hoofdstad van Jemen zijn vanmiddag minstens twintig doden gevallen. De autoriteiten verdenken Al-Qaeda van het plegen van de aanslag.

De Jemenitische hoofdstad Sana’a werd aan het begin van de middag opgeschrikt door een hevige explosie. Een zelfmoordenaar zou zich hebben opgeblazen toen een groep agenten in opleiding de politieacademie in het centrum van de stad verliet. Bronnen van persbureau Reuters zeggen dat er zeker 22 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Een veiligheidsfunctionaris sprak tegenover AFP van twintig doden. Verder vielen er bij de aanslag ook tientallen gewonden.

Al maandenlang strijd tussen Al-Qaeda en Jemenitische leger

Overheidsfunctionarissen zeiden tegen Reuters dat Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland verdacht wordt van het plegen van de zelfmoordaanslag. Deze terreurgroep is al maanden in een hevige strijd met het Jemenitische leger verwikkeld om de controle over het zuiden van het land. Al-Qaeda kreeg meer bewegingsruimte toen een volksopstand president Saleh vorig jaar tot aftreden dwong, maar de laatste weken hebben de militanten weer veel terrein verloren aan het leger.

In mei vond er ook een grote zelfmoordaanslag plaats in Sana’a. Toen kwamen meer dan negentig mensen om toen een zelfmoordenaar zichzelf opblies tijdens de repetitie voor een grote militaire parade in de hoofdstad. De aanslag werd door Al-Qaeda opgeëist.


Grotere kaart weergeven