Al na zes dagen dood gevonden: Japan rouwt om bijzondere babypanda

Moeder Shin Shin met haar pasgeboren zoontje, afgelopen maandag gefotografeerd. Foto AP via Ueno Zoo

Zijn geboorte werd vorige week groots gevierd in Japan, maar na zes dagen is de nieuwste babyreuzenpanda alweer overleden in de dierentuin van Tokio. Hij werd vanochtend vroeg dood gevonden in zijn verblijf.

De jonge panda, die nog geen naam had gekregen, was de eerste panda die in 24 jaar tijd in gevangenschap in Japan werd geboren. Volgens Ueno Zoo, de dierentuin waar hij verbleef, is het beestje overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Een verzorger trof hem vanochtend aan, levenloos op z’n rug liggend op de buik van zijn moeder. Reanimatiepogingen mochten niet meer helpen: de babypanda werd een uur nadat hij werd gevonden officieel dood verklaard.

Een filmpje van International Business Insider over de geboorte van de babypanda:

Yutaka Fukuda, hoofd van de pandaverzorgers in de dierentuin, zei vanochtend op een persconferentie over de dood van het pandabeertje dat er een aantal dagen terug per ongeluk melk in de luchtpijp van het diertje is gekomen bij het geven van borstvoeding. De afgelopen nacht leek er echter nog niets aan de hand met de jonge panda. “Hij gedroeg zich normaal vanmorgen”, aldus Fukuda volgens persbureau AP. “Het is zo plotseling gebeurd, en het is zo vreselijk jammer”.

De dood van de babypanda, de zoon van het pandakoppel Shin Shin en Ri Ri, was voor Japanse televisiezenders vanochtend reden hun programmering te onderbreken. De dierentuin heeft aangekondigd dat er een herdenkingsplaats voor de panda wordt ingericht waar bezoekers bloemen kunnen leggen en kunnen bidden voor het beertje.