De term pedofilie valt net niet

Girl Model. Regie: David Redmon, Ashley Sabin. In: 5 bioscopen.

Fascinerend: als ex-model en scout Ashley Arbaugh niet op reis is om in Siberië minderjarige meisjes met spinnenbenen en elfjesharen voor de Japanse ‘markt’ te ronselen, woont ze moederziel alleen in een glazen huis in Connecticut. Zo’n spartaans aquarium als je alleen in heel glossy Hollywoodfilms ziet. Steriel gestileerd. Met alleen twee blote babypoppen op de bank. Luguber.

Arbaugh is een documentairepersonage om van te smullen. Werkzaam in een wereld die tot de verbeelding spreekt: die van meisjesmodellen. Ze heeft zich in de Japanse ‘smaak’ gespecialiseerd. Rachel, een van de modellen: „Als je dertienjarige meisjes prefereert, dan wil dat zeggen dat je geen lichaam met vrouwelijke vormen wilt.”

De term pedofilie valt nog net niet. Waarom doet Arbaugh dit steeds weer nieuwe cohorten meisjes aan, zoals de veertienjarige Nadja, met een hoofd vol dromen vers uit Siberië? Documentaire Girl Model observeert, ondervraagt en luistert. Lang niet alle vragen worden beantwoord, maar de film is het perfecte antidotum tegen alle Next Top Models die deze zomer op telvisie weer in herhaling gaan. Ontnuchterend. Melancholisch. En in z’n ontluisterende eenzaamheid ook mooi.

Dana Linssen