De grootste bedreiging voor de Spelen? Regen (2)

Tegen een beetje regen kan de Brit wel. Maar nu al dagen het woord stortregen te minimalistisch is voor wat er in het Verenigd Koninkrijk neervalt en er iedere dag waarschuwingen voor overstromingen zijn, worden er noodplannen opgesteld voor de Olympische Spelen. Waar die uit zullen bestaan is nog onduidelijk.

De Britten laten zich door een beetje regen niet afschrikkenDe Britten laten zich door een beetje regen niet afschrikken

Het zal nodig zijn. Want hoewel, in de woorden van de staatssecretaris van Sport Hugh Robertson, de meeste stadions ‘redelijk waterdicht’ zijn, is het grote olympisch stadion deels open en wordt een groot aantal sporten - van beachvolleybal tot hockey, tennis en de paardensporten - buiten gehouden.

En de neerslag van de afgelopen dagen was zo erg dat er, in een land gewend aan regen en modder in de zomer, verschillende paardenraces moesten worden afgezegd, een concert in Hyde Park werd afgelast (voor de liefhebbers; dat betekent dat vanavond de reünie van Kylie Minogue en Jason Donovan niet doorgaat). In Yorkshire ging voor het eerst in 154 jaar een landbouwshow niet door, en bezoekers aan de Grand Prix in Silverstone werd gesmeekt om vooral niet naar de voorronden te komen: dat zou het parkeerterrein niet aankunnen.

De lange termijnvoorspelling van het Met Office, de Britse KNMI, die gisteren voor de eerste week van de Spelen werd gegeven, doet het ergste vermoeden:

,,Het natte en koude weer dat in juni en het begin van juli domineerde, lijkt zich door te zetten tot begin augustus. Klimatologisch is dit het warmste deel van het jaar, maar dit jaar is een langere periode van warm, zonnig weer onwaarschijnlijk.”

Staatssecretaris Robertson blijft optimistisch:

,,Bezoekers die naar de Spelen komen, zijn niet achterlijk, ze zullen onderzoek hebben gedaan. Iedereen die dit land bezoekt, weet waarschijnlijk dat ze regen kunnen verwachten. En ondanks dat zullen we een fantastisch feestje bouwen. Het plezier zal het winnen van het ongemak van de regen.”