De geschiedenis herhaalt zich in Oost-Congo

Rebellen hebben strategische stadjes in Oost-Congo op het leger veroverd. Ze krijgen steun van Rwanda, dat wapens en rekruten levert.

M23 Colonel Innocen Kayma poses at a FARDC base taken yesterday in Rumangabo on July 9, 2012. Congolese mutineers on July 9, 2012 pulled out of the key eastern town of Rutshuru, near the borders with Uganda and Rwanda, a day after seizing it. The M23 movement -- a group of former Tutsi rebels who had been integrated in the regular army in 2009 -- has been battling Democratic Republic of Congo troops since May. In recent days, the rebels had seized several towns in the troubled Nord Kivu province, including Rutshuru, which lies some 20 kilometres (12 miles) from the Ugandan border, half-way between Lake Edward and Lake Kivu. AFP PHOTO/Michele Sibiloni
M23 Colonel Innocen Kayma poses at a FARDC base taken yesterday in Rumangabo on July 9, 2012. Congolese mutineers on July 9, 2012 pulled out of the key eastern town of Rutshuru, near the borders with Uganda and Rwanda, a day after seizing it. The M23 movement -- a group of former Tutsi rebels who had been integrated in the regular army in 2009 -- has been battling Democratic Republic of Congo troops since May. In recent days, the rebels had seized several towns in the troubled Nord Kivu province, including Rutshuru, which lies some 20 kilometres (12 miles) from the Ugandan border, half-way between Lake Edward and Lake Kivu. AFP PHOTO/Michele Sibiloni AFP

Correspondent Oost-Afrika

Nairobi. Terwijl de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga gisteren in Den Haag is veroordeeld tot veertien jaar cel, rukt zijn voormalige rechterhand Bosco Ntaganda op in Oost-Congo. Zijn rebellengroep M23, die bestaat uit gedeserteerde Congolese regeringsmilitairen, heeft de afgelopen dagen strategisch belangrijke plaatsen ingenomen. Ze bevinden zich nu op enkele tientallen kilometers van de regionale hoofdstad Goma.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want opnieuw is Rwanda nauw betrokken bij de oplaaiende strijd in het buurland. Rwanda wil een onafhankelijke staat in Oost-Congo creëren door steun te geven aan de rebellengroep van Ntaganda die de afgelopen weken al enkele stadjes langs de Rwandese en Oegandese grens hebben ingenomen. Dat staat in een vorige maand gepubliceerd rapport van de VN.

Al decennia is Oost-Congo een wetteloos gebied waar buurlanden allerhande milities steunen in de jacht op grondstoffen. Het was niet veel anders tussen 1998 en 2003 in de noordelijker gelegen goudrijke regio Ituri. Voor zijn rol in de moordpartijen van toen is Lubanga nu veroordeeld. Ook Ntaganda wordt door het Strafhof gezocht.

Maar in plaats van terecht te staan, vecht deze generaal weer in Oost-Congo, waar de situatie steeds ingewikkelder wordt. Het Congolese leger is zwak en Rwanda heeft een grote invloed. Maar Oost-Congo kent een grillige dynamiek. Ook Rwanda heeft niet altijd controle over de politieke en militaire ontwikkelingen.

Het officiële doel van Rwanda is om anti-Rwandese rebellen in Oost-Congo te verdrijven. Daar is Rwanda al sinds de genocide in 1994 mee bezig en vermoedelijk zijn er nog maar enkele honderden van hen in leven.

Er opereren in Oost-Congo ook talrijke andere rebellengroepen dan M23, soms voor, soms tegen Rwanda. Wat deze milities en regeringslegers gemeen hebben is dat ze goud- en coltanmijnen in Oost-Congo exploiteren. Vaak werken ideologisch botsende groepen samen bij de ontginning en verkoop van grondstoffen.

In 2009 sloten Rwanda en Congo een deal. Door Rwanda gesteunde rebellen werden opgenomen in het Congolese leger. De integratie vond destijds plaats onder aanvoering van generaal Bosco Ntaganda. De militairen van Ntaganda zijn vrijwel allen Tutsi’s, net als het bewind in Rwanda. Met het akkoord leken de belangen van Rwanda in Congo behartigd.

Ook Ntanganda’s militairen profiteerden: ze beroofden ongehinderd banken in Goma en werden rijk van belastingen en mijnbouw.

Deze allianties zijn nu veranderd. De veroordeling van Lubanga door het Strafhof zette een kettingreactie in gang. Ntaganda en zijn mannen zagen hun comfortabele positie in het Congolese regeringsleger in gevaar komen. Ze deserteerden. En met medewerking van Rwanda begonnen ze in Oost-Congo een nieuwe opstand.

Daarbij is een oud idee van een onafhankelijke staat in Oost-Congo uit de kast gehaald. Rwanda levert volgens het VN-rapport wapens en militairen voor de rebellie. Er vindt regelmatig overleg plaats in de grensregio met Rwanda waarbij Ntanganda aanwezig is.

Rwanda, dat de aantijgingen ontkent, zegt dat de strijd een gevolg is van ontwikkelingen in Congo. De verkiezingen vorig jaar hebben de Congolese positie van president Kabila verzwakt. Toch begon hij het regeringsleger in het oosten te reorganiseren. Eenheden werden overgeplaatst buiten de ‘comfortabele zones’, waar geen geld valt te verdienen. Ntaganda kwam daartegen in opstand en groepen ontevreden militairen sloten zich bij hem aan. Zo was het toneel geschapen voor een nieuwe gevechtsronde.