Clark in een gastrol naast vier sublieme muzikanten

Alain Clark. Gehoord: 9/7 Paradiso, Amsterdam.

Pas in het najaar gaat Alain Clark met zijn nieuwe cd Generation Love Revival op tournee, maar maandagavond greep hij zijn kans; vier muzikanten uit de band van D’Angelo wilden na het optreden zondag op North Sea Jazz, op hun vrije avond nog in Amsterdam langskomen voor een optreden. Zo ontstond er een voor Nederlandse begrippen ongewoon soort concert, waar bassist Pino Palladino, drummer Chris Dave, gitarist Jesse Johnson en Cleo Sample op orgel de hoofdrol speelden en Clark een paar keer langskwam voor gastoptredens.

De muzikanten improviseerden soepel stromende jazzstukken waarin vooral de snelle, creatieve drumpartijen van Dave opvielen. Palladino speelde ontspannen zijn stuwend melodische partijen. Het is niet verwonderlijk dat Clark met deze muzikanten wilde opnemen. Zijn nieuwe nummers leunen vooral op de ‘groove’, oftewel een onstuitbaar voortstuwende structuur van bas en drums. Vertrouwde soulaccenten als blazers en orgels zijn naar de achtergrond verdwenen. Clark koos een muzikaal geconcentreerde omlijsting voor zijn hunkerende soulstem.

In Paradiso, met het viertal aanwezige wereldmuzikanten voerde hij een aantal nieuwe nummers uit, zoals het tedere Let Some Air In en een ronkend Generation Love Revival, waar een bijdrage van rapper Pete Philly zorgde voor de vurigheid die in Clarks eigen voordracht ontbrak. Clark, hoewel zelf een gelauwerd zanger, leek enigszins onwennig te midden van deze muzikale grootmacht. De muzikanten daarentegen stonden op het podium alsof ze er woonden.