Bosnische moslims begraven ‘nieuwste’ slachtoffers Srebrenica

Gisteren werden de voorbereidingen voor de begrafenissen getroffen bij het Potocari Memorial Center. Daar werden vanochtend tienduizenden nabestaanden verwacht. Foto AFP / Elvis Barukcic

Tienduizenden Bosnische moslims zijn vanochtend bijeengekomen om de begrafenis van 520 onlangs geïdentificeerde slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica bij te wonen. Het is vandaag precies zeventien jaar geleden dat de ergste slachtpartij in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsvond.

De doodskisten met de overblijfselen van de moslimmannen en -jongens die op 11 juli 1995 werden vermoord staan klaar bij het herdenkingscentrum, zo meldt persbureau AP. De graven zijn gegraven. Ook staan er ambulances klaar om degenen op te vangen voor wie het allemaal te veel wordt.

Rabija Hrustanovic heeft de overblijfselen van haar echtgenoot en broer gevonden in de zee van eenvoudige groene kisten. “Ik wil naast ze gaan liggen en hier voor altijd blijven”, zei ze tegen AP, voor ze in tranen uitbarstte.

Zoektocht naar slachtoffers bemoeilijkt door sabotage daders

In massagraven in het oosten van Bosnië worden nog altijd lichamen van slachtoffers gevonden. De zoektocht wordt bemoeilijkt door het feit dat sommige daders overblijfselen hebben opgegraven en in andere massagraven hebben begraven in een poging bewijs voor hun daden uit te wissen.

Elk jaar worden opnieuw mensen begraven op de begraafplaats bij het herdenkingscentrum in Srebrenica. Inmiddels zijn vijfduizend slachtoffers geïdentificeerd en herbegraven. De slachtoffers zijn met behulp van dna-analyse geïdentificeerd.

Getuigen verklaren over gruwelen bij proces-Mladic

De afgelopen dagen ging in Den Haag het proces tegen voormalig generaal Ratko Mladic verder met het horen van twee getuigen. Mladic wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 7000 moslimmannen en -jongens bij de val van Srebrenica in 1995.

De inmiddels 34-jarige Bosnische moslim Elvedin Pasic deed maandag als eerste getuige zijn verhaal. Voormalig VN-medewerker David Harland verklaarde gisteren voor het tribunaal dat Mladic al voor de val van Srebrenica plannen had voor het uitmoorden van burgers in enclaves in het oosten van Servië. De komende maanden zullen nog meer dan honderd andere getuigen worden gehoord.