Beurs verregent, net als buiten

Gelatenheid was vanmorgen troef op de beurzen, waar de eerste bedrijfsresultaten onderstreepten dat de crisis nog lang niet over is.

Terwijl in de Londense City de zomer dreigt te verregenen drong de sombere stemming ook door tot de beurzen zelf. Het beursklimaat was vanmorgen een weerspiegeling van het echte klimaat buiten.

Tegenvallende omzetcijfers van zowel het luxemerk Burberry als het Franse supermarktconcern Carrefour drukten de stemming en Bloomberg kwam met een schatting dat de winst van Amerikaanse ondernemingen in de S&P 500 dit kwartaal met 1,8 procent zal zijn gezakt. Dat is de eerste daling sinds 2009, hoewel de eerstvolgende kwartalen er vermoedelijk beter voorstaan. In Amsterdam schommelde de AEX-index rond het slot van gisteren, waarbij ASML een procent moest inleveren, op 42,73 euro, na de koerssprong van gisteren. Eerder sloten de Aziatische beurzen overwegend lager door zorgen over de groei in de eigen regio.

De Chinese premier Wen Jibao zei vanmorgen dat investeringen in China de sleutel zijn tot economische stabiliteit. Dat werd beschouwd als een hint dat de binnenlandse bestedingen door de overheid kunnen worden aangejaagd om de economische groei op peil te houden. Die lag in het afgelopen kwartaal, zo wordt door analisten voorzien, op nog geen 8 procent. En dat is voor Chinese begrippen mager.

De euro zakte gisteren naar 1,2233 dollar per euro, en dat was de laagste koers in twee jaar. Vanmorgen liet de munt een kleine opleving zien tot 1,2287 dollar, maar de zwakte van de euro illustreerde dat de overeenkomst van de ministers van Financiën van afgelopen maandag over de steun aan de Spaanse banksector nog niet wordt gezien als een panacee. De effectieve rente op tienjarige Spaanse staatsleningen, die gisteren even zakte naar 6,77 procent na het akkoord, eindigde de dag op 6,82 procent en kroop vanmorgen al weer iets verder omhoog.

De effectieve rente op tienjarige Nederlandse staatsleningen stond op 1,75 procent en is daarmee weer terug in de rol van vluchtheuvel voor beleggers in de eurozone. Naast de nog hogere vluchtheuvel Duitsland, waar de rente op tienjarige staatsleningen uiteraard ook zakte, tot 1,32 procent. Dat, gecombineerd met de zwakte van de euro zelf, gold als een herinnering dat na de Spaanse deal van maandag de stress in de eurozone nog lang niet over is. Of zelfs opnieuw kan toenemen.