‘Berlusconi overweegt nieuwe gooi naar premierschap Italië’

Berlusconi eind mei op een persconferentie in Rome. De oud-premier, die vorig jaar november moest aftreden wegens grote onrust op de financiële markten, zou een terugkeer in de politiek overwegen. Foto AFP / Filipo Monteforte

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi overweegt een terugkeer in de politiek en wil meedoen aan de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Dat heeft de Italiaanse krant Corriere della Serra vanmiddag gemeld. Vanmiddag riep de secretaris van Berlusconi’s partij de ex-premier op inderdaad terug te keren in de politiek.

Corrierre della Serra berichtte begin van de middag zonder duidelijke bronvermelding dat “de beslissing is genomen” rondom de politieke toekomst van de ex-premier en dat Berlusconi een comeback gaat maken in de Italiaanse politiek. De krant verwijst onder meer naar opiniepeilingen die laten zien dat zijn partij Volk van de Vrijheid met Berlusconi aan het roer bij verkiezingen veel beter zal scoren dan nu het geval is. Nieuwe parlementsverkiezingen staan voor volgend jaar voorjaar gepland.

Partijsecretaris hoopt op comeback

De partijsecretaris van Berlusconi’s partij, Angelino Alfano, reageerde vanmiddag op de geruchten en zei dat er in Italië brede steun is voor een terugkeer van de inmiddels 75-jarige Berlusconi in de politiek. “Ik geloof dat hij uiteindelijk zal besluiten zich kandidaat te stellen”, aldus Alfano. De partijsecretaris zei te hopen dat Berlusconi een comeback maakt en wijst op dat ex-premier nooit een verkiezingscampagne of vertrouwensstemming in het parlement verloor.

De geruchten over een terugkeer van Berlusconi komen een dag nadat huidig premier Mario Monti benadrukte dat hij aan het einde van zijn huidige termijn, die volgend jaar afloopt, niet beschikbaar is om terug te keren als premier. Monti, die in november vorig jaar werd aangesteld als leider van een kabinet van technocraten, blijft wel in de politiek actief als senator voor het leven.

‘Berlusconi suggereert al tijden van alles’

In een artikel over de problemen waarmee Monti te kampen heeft schreef onze buitenlandredacteur Marc Leijdendekker eind juni in NRC Handelsblad ook al over een mogelijke terugkeer van Berlusconi op het politieke toneel:

“En op rechts zorgt Silvio Berlusconi voor onrust. Hij heeft goed gekeken naar het succes in de peilingen van de populistische komiek Beppe Grillo, en begon ook te roepen dat vertrek uit de eurozone niet ondenkbaar is. “Het is geen vloek” daarover na te denken, zei Berlusconi – iets waar ook veel mensen in zijn eigen partij het hartgrondig mee oneens zijn.”

Berlusconi hintte eerder ook op een terugkeer als minister of president, zo schreef Leijendekker:

“De oud-premier, die in november door de onrust op de financiële markten gedwongen werd af te treden, suggereert van alles. Hij wil de kieswet hervormen in de richting van een presidentieel stelsel, en dan zou hij zelf graag president worden. Hij is bereid minister van economische zaken te worden in een kabinet met Angelino Alfano als premier, de man die formeel de partijleiding heeft overgenomen.”