Armstrong probeert ’t nog eens: ‘herziene’ aanklacht tegen USADA

Lance Armstrong legt zich niet neer bij het oordeel van de federale rechter. Hij diende eerder deze week een tevergeefs aanklacht in tegen het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, dat hem ervan beschuldigt jarenlang de spil in een dopingspel te zijn geweest. Een ‘herziene’ aanklacht ligt nu klaar om opnieuw beoordeeld te worden.

Armstrong in februari 2011. Raakt hij zijn zeven Tourzeges kwijt? Als het aan USADA ligt wel.
Armstrong in februari 2011. Raakt hij zijn zeven Tourzeges kwijt? Als het aan USADA ligt wel. Foto AP / Damian Dovarganes

Lance Armstrong legt zich niet neer bij het oordeel van de federale rechter. Hij diende eerder deze week tevergeefs een aanklacht in tegen het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, dat hem ervan beschuldigt jarenlang de spil in een dopingspel te zijn geweest. Een ‘herziene’ aanklacht ligt nu klaar om opnieuw beoordeeld te worden.

Volgens Armstrong, die tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour won, is de zaak van USADA strijdig met de grondwet. Hij krijgt volgens de regels van het antidopingagentschap geen kans om bewijsstukken in te zien of getuigen te horen. Ook zou het agentschap geen jurisdictie hebben, omdat die bij de internationale wielerunie UCI ligt.

Gisteren liet de rechter weten dat hij niet mee wil gaan in de ‘hang naar publiciteit en zelfverheerlijking’ van Armstrong. Hij kreeg ongelijk en de USADA-zaak kon dus doorgaan - maar daarop volgt nu de herziene aanklacht.

‘Strijdig met de grondwet, dat doet het altijd goed in Amerika’

Volgens onze correspondent in de VS, Guus Valk, is Armstrongs verweer vooral bedoeld voor de bühne. Hij schrijft in nrc.next:

“De poging van Armstrongs advocaten om de zaak van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit af te wenden, leek vooral bedoeld om de publieke opinie voor zich te winnen. Publiciteit is een belangrijk wapen van de renner. In het verweer van zijn advocatenteam wordt de zaak van USADA tegen Armstrong strijdig met de grondwet genoemd – een argument dat het altijd goed doet in de Verenigde Staten. Via onder meer Twitter beschuldigt de sportman het agentschap van geheime deals met zijn oud-ploeggenoten, bedoeld om de hetze tegen hem voort te zetten.”

Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong So let me get this straight…come in and tell @usantidoping exactly what they wanted to hear…
Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong …in exchange for immunity, anonymity, and the opportunity to continue to race the biggest event in cycling..

‘Armstrong was jarenlang spil in dopingzaak’

Volgens de aanklacht van USADA was Armstrong jarenlang de spil in een zorgvuldig gecoördineerd dopingspel. Renners van US Postal en Discovery Channel, de voormalige sponsors van Armstrong, zouden tussen 1998 en 2007 systematisch het verboden middel epo toegediend hebben gekregen. De kopman was hiervan op de hoogte, aldus USADA. Sterker, Armstrong spoorde collega’s aan het middel te nemen en waakte over de geheimhouding.

Vorige week kwam het opmerkelijke verhaal naar buiten dat vier renners die de Tour momenteel rijden, in ruil voor hun getuigenis een uitgestelde, ingekorte schorsing krijgen.

Drie Armstrong-getrouwen geschorst voor het leven

Dit tweede kort geding van Armstrong is een nieuwe ontwikkeling in de zaak die het wielrennen momenteel in zijn greep houdt. Gisteren werden ploegartsen Luis Garcia del Moral, Michele Ferrari en trainer Jose Pepe Marti voor het leven geschorst door USADA. De drie waren in het verleden in dienst van US Postal, de voormalige ploeg van Lance Armstrong.

Het drietal heeft zich volgens de antidopingwaakhond schuldig gemaakt aan het verstrekken van doping aan renners. Ze mogen daarom nooit meer een functie in de sport uitoefenen.