Annan spreekt met Assad over overgangsregering in Syrië

Kofi Annan (links) en Bashar Assad tijdens een ontmoeting in Damascus op 9 juli. Foto AP / SANA

Internationaal Syrië-gezant Kofi Annan heeft met de president Bashar Assad gesproken over de mogelijkheid een overgangsregering te vormen. Dat heeft Annan vandaag gezegd. Vorige maand werd tijdens een top in Genève een voorstel gedaan voor een dergelijke stap.

Annan zei dat Assad tijdens een ontmoeting in Damascus “de naam heeft genoemd” van een persoon die bij een overleg over het vormen van een overgangsregering kan optreden als gesprekspartner namens het regime.

Annan heeft het voorstel in overweging genomen. Welke naam Assad heeft genoemd, wilde Annan niet zeggen.

‘Annan roept Veiligheidsraad op tot actie’

Verder zou Annan er bij de VN-Veiligheidsraad op aan hebben gedrongen dat die raad een duidelijk signaal dient af te geven aan de Syrische regering en de oppositie in dat land als beide partijen niet instemmen met een onmiddellijk staakt-het-vuren. Dat stelt persbureau AP op basis een anonieme bron.

Volgens de bron van AP moet de Veiligheidsraad Syrië onder druk zetten om het zes punten tellende vredesplan van Annan zo snel mogelijk in te voeren. Het plan van Annan roept naast een staakt-het-vuren ook op tot terugtrekking van zwaar wapentuig uit bewoonde gebieden door de regering.

Rusland en China, beide permanente leden van de Veiligheidsraad, hebben meermaals resoluties tegen Syrië geblokkeerd.