Amsterdam Fashion Dagboek (3): mode voor de man in de straat

Zijn vorige collectie presenteerde hij met een groots opgezette show, maar dit keer hield Dieter de Cock, de Belgische ontwerper achter het Nederlandse mannenmodelabel Cold Method, het een stuk bescheidener. Achter in een leegstaande winkel in de Utrechtsestraat (waar naar verluidt binnenkort een winkel van Marc by Marc Jacobs wordt gevestigd) hield hij gisterochtend een gezellig minishowtje. De Cock had zich voor zijn voorjaarscollectie laten inspireren door Symphathy for the Devil, de documentaire uit 1968 over The Rolling Stones, en dan met name de manier waarop  Mick Jagger zich in de film kleedt– ‘de ietwat conservatieve stijl van Savile Row versmolten met de vrije hippiespirit’.

De Cock liet veel katoenen jasjes en korte broeken zien, geruite truien, gebloemde overhemden, gebreide vestjesm een opvallend pak in een donkerrood- met-blauwe dasstreep en gezellig veel kleur, zachtroze, babyblauw, en citroengeel. De outfits waren losjes, maar zorgvuldig gestyled: een lang overhemd piepte onder een jasje uit, broekspijpen werden – erg hip op het moment– tot de enkel opgerold,dessins en kleuren onderling gemengd.

Net een beetje anders dan gewoon allemaal, maar ook weer niet zo anders dat de Nederlandse man het niet aan durft. Of zoals De Cock zelf zei: “Ik maak geen avant-garde. Ik wil de mannen op straat gewoon een beetje mooier en gelukkiger maken.”

Dieter de CockDieter de Cock

‘s Avonds woonde ik een diner bij ter ere van drie modeontwerpers en een modeproducent/docent uit India. Zij zijn een paar dagen te gast in Nederland en zullen vanavond bij de opening van Amsterdam Fashion Week zijn. De bekendste, voor ons tenminste, is Manish Arora, die zijn uitbundige, kleurrijke ontwerpen in Parijs showt, en zijn mode zowel in India als in Europa verkoopt.

Vorig jaar werd hij benoemd tot creative director van Paco Rabanne. Het ooit zo trendsettende Franse modehuis was eigenlijk alleen nog maar bekend als geurmerk, maar zou onder zijn leiding weer moeten uitgroeien tot een volwaardig modelabel. Maar na twee shows hield  Arora het weer voor gezien. Waarom? “Het was niet het goede moment om het te doen”, schokschouderde hij.

Manish AroraManish Arora