Altijd de stagiair, ook toen ze geen stagiair meer was

Virginia Mossaad, ambtenaar voor de gemeente Almere samen met haar oudere coillega(s). Foto: Peter de Krom
Virginia Mossaad, ambtenaar voor de gemeente Almere samen met haar oudere coillega(s). Foto: Peter de Krom

Virginia Mossaad (28)

Trainee communicatie bij gemeente Almere,werkt op dit moment op de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

„Ik dacht vroeger niet: als ik later groot ben dan word ik ambtenaar. Maar het kwam op mijn pad en het bevalt me. Op mijn tweeëntwintigste deed ik mijn afstudeeropdracht bij de gemeente Almere. Tegen de tijd dat ik afstudeerde, vertrokken hier twee oudere collega’s. Ik ben gebleven.

„Ik was wel dé stagiair. Ook toen ik allang geen stagiair meer was. Ik merkte het aan de manier waarop er tegen me gesproken werd, collega's vroegen welke studie ik deed. Ze zagen me als jonkie, dat wordt nu geleidelijk aan minder. Het team Communicatie is behoorlijk jong. Er werken hier niet zoveel grijze koppen, wel heel veel vrouwen.

„Ik sta nu ook steviger in mijn schoenen. De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan. Ik weet wat ik kan. Ik kijk minder snel tegen iemand op, alleen maar omdat hij ouder is. Ga makkelijker de discussie aan met een projectleider van vijftig. Toen ik hier net kwam kijken, schoot ik snel in de u-stand. Het is nu gewoon je en jij. Je zet jezelf jonger en simpeler neer als je je collega met u aanspreekt. Ik creëerde daarmee zelf een afstand tussen mij en een projectleider.

„Ambtenaar, daar zit een belegen smaakje aan. Soms krijg ik lacherige reacties van mensen die verder van me afstaan. Als het op een grappige manier gebracht wordt, dan ga ik erin mee. Dan zit ik inderdaad uit m’n neus te vreten. Maar als het serieus gezegd wordt, ga ik er tegenin. Het is echt niet waar. Er wordt hier keihard gewerkt. We zitten hier niet uit het raam te staren.

„Ik gebruik mijn leeftijd niet heel bewust, maar soms helpt het. Ik kijk anders tegen de stad aan. Dat komt ook doordat ik mijn hele leven al in Almere woon. Ik heb een andere feeling en binding met de stad dan oudere collega’s die van buitenaf komen.

„Almere wordt uit de grond gestampt. Zowel de stad als de mensen die hier wonen zijn jong. Als alles nieuw is, kun je het invullen op de manier waarop jij dat graag wilt. Daarom is het hier voor jongeren zo interessant. Het is een blanco stad waarop je zelf je stempel kunt drukken. Jongeren zijn daarom erg welkom bij de gemeente. Er wordt me niet gevraagd: ‘Kom jij er even bij met je frisse blik.’ Het gaat vanzelf.

„Als echte Almeerder weet ik hoe de stad was en wat goed liep of juist niet. Sommige projecten komen steeds weer terug in een ander jasje. Dan is het leuk als je die kennis hebt en kunt gebruiken om te zorgen dat er niet in dezelfde valkuil wordt gestapt. Mijn ervaring als Almeerder compenseert mijn leeftijd.

„Soms ben ik juist conservatiever dan mijn oudere collega’s. Toen ik een half jaar woordvoering deed als onderdeel van mijn traineeship was ik bang dingen te zeggen die ik niet mocht zeggen. Een collega met een bak ervaring was daar veel makkelijker in.

„Ik wil hier blijven werken. Er zijn veel ontwikkelingsmogelijkheden binnen de gemeente. Het is een plek waar je na een paar jaar kunt zeggen: ‘Communicatie is niet meer mijn ding, wat hebben jullie me nog meer te bieden?’”