Aantal Q-koortspatiënten veel hoger dan aanvankelijk gedacht

Het aantal mensen dat is besmet met Q-koorts is veel hoger dan tot nu toe is gemeld. Alleen al rond het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn waarschijnlijk zo’n 40.000 mensen besmet. Dat concluderen onderzoekers van het ziekenhuis in een artikel dat onlangs werd gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Epidemiology & Infection. De onderzoekers adviseren artsen in gebieden waar de Q-koorts heeft gewoed extra alert te zijn op signalen van de chronische ziekte.

De wetenschappers onderzochten 785 mensen met een afwijking aan hartkleppen of bloedvaten op Q-koorts. 84 patiënten, bijna 11 procent, bleken besmet te zijn. Door dat percentage met het aantal mensen in de regio van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te vermenigvuldigen, kwamen de onderzoekers uit op 40.000 besmettingen. Landelijk zijn momenteel 4.000 besmettingen vastgesteld, maar volgens de onderzoekers moeten dat er bijna 100.000 zijn. De meerderheid van de Q-koortspatiënten heeft nergens last van. Sinds de uitbraak van de Q-koorts in 2007 zijn zeker 25 mensen overleden. Novum