’3500 extra militairen bij Spelen’ - te weinig private beveiligers

De Olympische ringen op de Tower Bridge in Londen. Foto AP / Lefteris Pitarakis

De Britse regering gaat 3500 extra militairen inzetten voor de beveiliging van de Olympische Spelen, die over zestien dagen van start gaan. Dat heeft een goed ingevoerde bron vandaag tegen persbureau AP gezegd.

De reden is dat het private beveiligingsbedrijf G4S niet in staat is gebleken voldoende beveiligers met de juiste kwalificaties te leveren. Volgens de bron van AP zijn de militairen gemobiliseerd, zodra G4S had erkend dat het niet kan voldoen aan de contractuele verplichting om de duizenden beveiligers te leveren.

G4S zei in een verklaring dat het aantrekken van de beveiligers een complexe operatie is die in weinig tijd moet worden uitgevoerd.

“We hebben de afgelopen weken problemen gehad met betrekking tot de arbeidskrachten en de planning, maar we proberen deze problemen elke dag weer op te lossen.”

G4S zegt te hopen alsnog alle beveiligers te kunnen leveren, maar de Britse regering heeft er volgens de bron voor gekozen om de militairen alvast te mobiliseren. Of G4S een boete boven het hoofd hangt, is niet bekend.

Bij de beveiliging van de Spelen worden 7500 militairen ingezet. Zesduizend militairen staan op stand-by. Als al het defensiepersoneel wordt ingezet - inclusief de 3500 extra militairen die zijn gemobiliseerd - dan zijn er in totaal zeventienduizend militairen actief.

Het leger moet samen met twaalfduizend agenten, gevechtsvliegtuigen, helikopters, twee oorlogsbodems en deskundigen van de explosievenopruimingsdienst de veiligheid van sporters en bezoekers in Londen waarborgen.