Zuiden van Rusland niet afdoende gewaarschuwd voor overstromingen

Het Russische ministerie van Noodsituaties heeft de bevolking in het zuiden van Rusland niet voldoende gewaarschuwd voor de overstromingen van afgelopen weekend. Dat heeft minister van Noodsituaties Vladimir Poetsjkov gisteren gezegd. De minister werd ondervraagd door de vicepremier tijdens een kabinetsberaad over de overstromingen in het Zwarte Zeegebied. Volgens Poetsjkov heeft zijn ministerie waarschuwende sms’jes rondgestuurd. Dat was echter niet toereikend, zo meldden Russische persbureaus. Bovendien bereikten de sms’jes niet iedereen op tijd.

Zaterdag werden de stad Krimsk en omliggende plaatsen verrast door overstromingen, nadat ruim 28 centimeter regen binnen korte tijd was gevallen. Zeker 153 mensen kwamen daarbij om het leven. Bijna 19.000 mensen zijn al hun bezittingen kwijtgeraakt. De meeste mensen lagen nog te slapen toen het water hun huizen binnen kwam stromen. President Vladimir Poetin bezocht het getroffen gebied. In Rusland was gisteren een dag van nationale rouw vanwege de natuurramp, die een van de ergste van de afgelopen jaren wordt genoemd. AP