Zomerreces onderbroken - Kamer wil debat over bankensteun Spanje

Voor de noodsteun aan de Spaanse banken heeft minister De Jager de goedkeuring van de Tweede Kamer nodig. Foto NRC / Roel Rozenburg

De financiële woordvoerders van de verschillende politieke partijen komen donderdag terug van het zomerreces om de miljardensteun aan Spanje te bespreken. Het verzoek werd ingediend door PVV-Kamerlid Tony van Dijck en kan op een meerderheid rekenen.

Vanochtend werd besloten door de ministers van Financiën uit de eurozone dat Spanje eind deze maand kan beschikken over dertig miljard euro aan noodsteun. De PVV is fel tegen de steun. Geert Wilders tegen persbureau Novum:

“Het is een schande dat dit kabinet de Nederlandse belastingbetaler trakteert op miljarden aan belastingverhogingen terwijl het tegelijkertijd met miljarden strooit richting Spanje.”

Om zijn handtekening onder de overeenkomst de kunnen zetten heeft minister De Jager de goedkeuring van de Tweede Kamer nodig. Hij hoopt deze goedkeuring binnen een week te krijgen, maar wilde het besluit of de Kamer hiervoor daadwerkelijk terugkomt van het zomerreces aan de Kamer zelf overlaten.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt net als de PVV dat De Jager de overeenkomst met de Kamer moet bespreken:

Twitter avatar EwoutIrrgang Ewout Irrgang Al ruime meerderheid voor debat deze week. Nog geen enkele partij tegen. Kamer komt eerste week al weer terug van zomerreces.

En volgens hem is daar een meerderheid voor:

Twitter avatar EwoutIrrgang Ewout Irrgang Niet meer dan logisch dat Kamer wenselijkheid en eventuele voorwaarden lening van 100 mld bespreekt met regering. Reces of geen reces.

Voor grote problemen zal de onderbreking van het zomerreces niet zorgen, aldus onze politiek redacteur Erik van der Walle:

“Het reces is natuurlijk pas vrijdag ingegaan, dus de meeste Kamerleden lopen hier nog rond. Voor veel problemen zal het dus niet zorgen. Het is dus ook niet dat de hele Kamer terugkomt, voorlopig alleen de financiële woordvoerders. En als iemand toch al op vakantie is kan er altijd een vervanger worden gestuurd.”

PVV-leider Geert Wilders tegen de NOS over de bankensteun aan Spanje.

    • Lex Boon