Zeepwinkelketen Sabon failliet verklaard

Sabon, bekend van de zeepjes, is vandaag failliet verklaard.
Sabon, bekend van de zeepjes, is vandaag failliet verklaard. Foto Hollandse Hoogte / Klaas Fopma

De Nederlandse zeepwinkelketen Sabon is vandaag failliet verklaard. Dat meldt het beursgenoteerde moederbedrijf Brand Funding van eigenaar Bob Ultee.

Begin deze maand had de rechter al uitstel van betaling verleend aan Sabon. Het bedrijf zegt zelf in de problemen te zijn geraakt doordat het geen geld meer had voor nieuwe winkels en slecht in het nieuws kwam. Voor het faillissement waren er 64 Nederlandse Sabon-winkels, waarvan ongeveer de helft verkooppunten zijn in V&D’s. Er werken 375 mensen.

Extra aandelenuitgifte mislukte tweemaal

Het bedrijf had geen geld meer omdat de beurskoers in de afgelopen maanden is gekelderd. Dat kwam door pogingen van eigenaar Bob Ultee om de computerketen iCentre op te kopen. Dit moest gefinancierd worden door een extra aandelenuitgifte van Brand Funding.

Dat mislukte echter tweemaal, waarna de beurskoers in elkaar knalde. Het aandeel Brand Funding stond maandag bij het sluiten van de beurs op zestig eurocent. In april stond het aandeel van het bedrijf nog op ruim elf euro. De aankoop van iCentre werd eind mei geannuleerd.

Het bedrijf zit op het strafbankje van de beurs sinds dochterbedrijf Sabon uitstel van betaling kreeg. Het bedrijf heeft een jaar de tijd om van deze waarschuwingsmaatregel af te komen, anders wordt de beursnotering beëindigd.

    • Lex Boon