Zaak Hoogerland voor de rechter

De advocaten van Johnny Hoogerland stappen in Frankrijk naar de rechter om genoegdoening te krijgen voor de schade die de Zeeuwse wielrenner vorig jaar opliep tijdens de Tour de France.

Hoogerland belandde vandaag een jaar geleden in de Touretappe naar Saint-Flour na een inhaalmanoeuvre van een auto van de Franse tv in het prikkeldraad en liep daarbij ernstige snijwonden op. Hij reed de Tour uit – met 33 hechtingen in zijn bil. De Spanjaard Juan Antonio Flecha kwam bij de stuurfout van de Tourvolger ook ten val.

Tot nu toe heeft Hoogerland geen enkele schadevergoeding gekregen voor gederfde inkomsten en medische kosten. Het totale bedrag loopt in de tonnen. De advocaten hebben vandaag een dagvaarding gestuurd naar de chauffeur van de auto, Adrien Hillairet, diens werkgever Euromedia en Tourorganisatie ASO. Geen van deze partijen wenst de verantwoordelijkheid voor Hoogerlands val op zich te nemen. Pogingen om te schikken zijn op niets uitgelopen.

Aart Vierhouten, oud-renner en nu manager van Johnny Hoogerland: „Als we er niet op een nette, menselijke manier uitkomen, dan zoekt de rechter maar uit wie verantwoordelijk is. Het kan niet zo zijn dat de renners van de weg worden gereden en daarna aan hun lot worden overgelaten.”

Manager Vierhouten heeft deze week het idee gelanceerd een calamiteitenfonds op te zetten voor wielrenners die ten val worden gebracht door derden. Dat fonds zou er nu, en in de toekomst, voor moeten zorgen dat de renners ook financieel geen slachtoffer worden van fouten van derden.

Vierhouten zocht contact met de ASO om het initiatief te steunen, maar de Tourorganisatie wenst tot nu toe niet mee te werken, zegt de manager van Hoogerland.