‘We zitten een jaar zonder AOW, een gat van 22.000 euro’

None

Jeanette Jabaaij (57, Nootdorp)

„Voor mijn man en mij kwam het Lenteakkoord als donderslag bij heldere hemel. We hadden alles helemaal uitgekiend. We zouden het precies redden totdat we allebei 65 zijn. Hij in 2018, ik in 2019. Maar de nieuwe wet raakt ons keihard in de portemonnee. Hij zit straks een jaar zonder AOW of prepensioen en ik 15 maanden. We hebben het uitgerekend: we zitten met een gat van 22.000 euro.

Sinds mijn 55ste zit ik in een prepensioenregeling. Mijn man werkt nog, maar gaat april volgend jaar, als hij 60 wordt, met prepensioen. Een week voordat de Lentecoalitie besloot de AOW-leeftijd te verhogen, tekende hij voor zijn ontslag. Hij werkt als IT-specialist bij de Rijksoverheid. Zijn baan zou verdwijnen en hij zag het niet meer zitten om nieuw werk te gaan doen. Hij krijgt 12 maandsalarissen mee. We dachten het daarmee wel te redden tot zijn 65ste. Maar nu gaat de AOW-leeftijd plots veel eerder omhoog. Daardoor houdt het prepensioen van mijn man dus een jaar eerder op dan zijn AOW begint. Hij heeft nog geprobeerd zijn ontslag terug te draaien, maar dat lukt niet.

Wat me echt kwaad maakt, is de veranderlijkheid van de politiek. Van het ene op het andere moment verhogen ze de pensioenleeftijd veel eerder. Terwijl er al een akkoord lag. En in alle verkiezingsprogramma’s staat weer wat anders dan net is besloten! We hopen nu over een paar jaar ons huis te verkopen. Misschien moet ik ook weer gaan werken. Ik bouw websites en kan ook computercursussen geven.”