Waarom zowel Higgs als gras belangrijk is

Waarom zowel Higgs als gras belangrijk is

Pieter Bons gaf gisteren op deze pagina uitleg over de herkomst van de groene kleur van gras. Aan die wetenschap heeft de gemiddelde next-lezer meer dan aan de onbegrijpelijke wetenswaardigheden rondom het Higgsdeeltje, vindt Bons.

Het artikeltje van Bons is een haarfijne illustratie van wat wat vaak misgaat in de wetenschap, namelijk dat de wetenschapper wel even bepaalt wat voor het publiek interessant is om te weten en wat niet. Is het niet zo dat de wetenschap een morele verplichting heeft om haar resultaten wereldkundig te maken en het brede publiek zelf laat kiezen wat zij al dan niet interessant vindt?

Het brede publiek raakt geïnteresseerd in het Higgsdeeltje door de mediahype eromheen. Dit is toch alleen maar mooi? De brede aandacht in de media laat zien dat wetenschap een belangrijker rol speelt in het dagelijks leven.

In een periode van crisis en bezuinigingen is het volgens mij belangrijk om het publiek nu juist te enthousiasmeren voor alle soorten wetenschap, in plaats van hier elitair over te doen.

Hier komt nog bij dat het salaris van Bons, net als dat van CERN-onderzoekers, voor een groot deel uit publieke gelden wordt betaald. Je zou toch denken dat hij zijn geldschieters betrokken bij zijn werk zou willen houden.

Brieven en opiniestukken kunt u sturen naar opinext@nrc.nl. Vermeld naam, adres, telefoonnummer en, indien van toepassing, titels en functies.

    • Mathijs Gloudemans
    • Onderzoeker in de Conflict Studies