Vroman wil boek na 70 jaar terug

Misschien heeft Jan Greshoff (1888-1971) het destijds wel zoekgemaakt. Of een van zijn familieleden. Hoe dan ook, P.C. Hooftprijswinnaar (in 1964) Leo Vroman wil zijn in Indië verloren dagboek graag terug, schrijft hij op de nieuwe site van de Vroman Foundation. „Ik raakte eind 1942 een nogal dik dagboek kwijt over mijn vlucht naar Indonesië, met tekeningen en stukjes papier met gedroogde planten erin. Ik denk dat het een gewoon zwart-wit gemarmerd (of misschien rood) omslag had, en meer dan 200 misschien wel 500 pagina’s dik was, met natuurlijk handgeschreven tekst maar ook met allemaal verzamelde snippers met aankondigingen erop (bijvoorbeeld van de Womens Auxiliary in London: ‘please admit to 1 free bath’) en wat gedroogde bloemen uit Kaapstad.”

Vroman (nu 97) vluchtte in 1940 voor de nazi’s naar Indië en vestigde zich na de oorlog in Amerika. Hij hoopt dat het via sociale media mogelijk is om het 70 jaar geleden verdwenen egodocument toch weer op het spoor te komen. Mirjam van Hengel, redacteur van Vromans uitgeverij Querido, schrijft een boek over het begin van Vromans relatie met zijn vrouw Tineke. Vroman zelf relativeerde gisteren op Radio 1 de gevoelswaarde van zijn dagboek: „Als je het uitdrukt in een cijfer is mijn liefde voor Tineke een 10. Dan is dit dagboek een 2. Maar een 2 is ook niet weinig.”