Venkel met vis uit de schooltuin

Of ik als ouder mee wilde naar „de schooltuinen”. Je denkt: dat zal wel een zieltogend hoekje stadsgroen zijn dat dapper weerstand biedt tegen asfaltering en ruimtelijke ordening. Daar kunnen kinderen dan leren wat een naaldboom is en wat een loofboom en dat er meer vogels zijn dan sijzen en drijfsijzen. Maar die schooltuinen liggen dus in een idyllische enclave van hectares akkerland ergens achter Betondorp. Ze zijn in de crisisjaren van de vorige eeuw in het leven geroepen door een gemeentelijke weldoener, ene Gerrit Kalff. Het interieur van het bijhorende lesgebouwtje zweemt daarom nog een beetje naar Montessori, Esperanto en andere goede bedoelingen. En daar leren de zesdegroepers dus tuinieren. En niet te zuinig ook.

„Mijn” les was de eerste, gegeven door een tuinleraar die luisterde naar de onwaarschijnlijke naam Jan Schep – het duurde nog tot ruim na de radijsjesoogst voor duidelijk werd dat dit geen bijnaam was. De eerste instructies behelsden elementaire technieken met de hark en de hak, en het opstellen van een zaaiplan. Dat was een paar maanden terug, maar intussen is de kale vlakte landbouwgrond omgetoverd in een lappendeken van groentegewassen.

En daar plukken wij dus geregeld letterlijk de, zij het zandige, vruchten van. Er lagen al bossen lente-uitjes, platte en krulpeterselie, basilicum, kropsla, lollo rosso-sla en krulsla op het aanrecht.

Wat te doen met een hoeveelheid venkelknollen waarvan een weeshuis nog zou schrikken? Vers, flinterdun gesneden met een beetje olijfolie, peper en citroen viel in de smaak, evenals venkelsoep met een aardappeltje om te binden. En deze venkelforeltaart.

Maak de venkelknollen schoon , haal de kern eruit en de uitsteeksels eraf en snijd de „rokken” in smalle repen. Vouw de vellen bladerdeeg over een beboterde ronde en platte ovenschaal. Kluts het ei en kwast dit over de deegranden. Zet even in de koelkast.

Verwarm een oven voor op 210 graden. Snijd de gedroogde tomaat in reepjes.

Hak de knoflookteen en de sjalot zeer fijn en bak deze twee minuten zachtjes in olijfolie. Voeg de repen venkel toe, meng goed met het ui-knoflookmengsel dek af en laat een kwartier garen. Voeg de azijn toe, zet het vuur hoog en schud een minuutje goed om. Proef of er zout en peper bij moet en voeg de tomatenreepjes toe.

Giet het mengsel in de ovenschaal en laat nog een deegrandje van één centimeter vrij. Leg hierop de verbrokkelde forel, druppel er nog wat olijfolie op en zet twintig minuten in de oven. Serveer met een crispy salade met een zure dressing.

En nu eens bedenken wat ik volgende week aanmoet met de volgende schooltuinoogst: vijf kilo wortelen.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/koken

    • Menno Steketee