Veertien jaar cel voor Lubanga wegens ronselen kindsoldaten

De Congolese krijgsheer Thomas Lubanga bij de uitspraak van het Internationaal Strafhof vanochtend. Foto Reuters / Jerry Lampen

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga een celstraf van veertien jaar opgelegd. Dat is flink lager dan de eis van dertig jaar.

Lubanga werd in maart schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten in de burgeroorlog die tussen 1998 en 2003 in Congo woedde. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo eiste vervolgens dertig jaar gevangenisstraf, maar zei ook dat hij bereid was zijn eis te verminderen tot twintig jaar als Lubanga zijn oprechte excuses zou aanbieden aan iedereen die heeft geleden onder zijn misdaden. In de rechtszaal toonde Lubanga vanochtend geen enkele emotie bij de uitspraak, aldus persbureau AP.

Mijlpaal voor Strafhof, maar andere verdachten nog niet berecht

In 2006 was Lubanga de eerste vermeende oorlogsmisdadiger die door het Strafhof in Den Haag in hechtenis werd genomen. Het proces tegen de Congolees begon in 2009. De veroordeling van Lubanga is een mijlpaal, maar andere belangrijke verdachten van de oorlog in Congo zijn nog niet berecht. Zoals generaal Bosco Ntaganda, die wordt verdacht van soortgelijke misdaden. Ntaganda is eind maart met een paar honderd strijders gedeserteerd uit het Congolese leger, waarmee hij nu in een hevige strijd is verwikkeld.

    • Lex Boon