Uitgelicht

Film

Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984, NL). Remake van de film uit 1955 (met Kees Brusse en Dick van der Velde), naar het boek van Piet Bakker. Danny de Munk speelt Ciske de rat in dit verhaal over het onopvoedbaar geachte straatschoffie dat na tal van tegenslagen toch op het rechte pad raakt. Met Willeke van Ammelrooy, Rijk de Gooyer, Peter Faber, Linda van Dyck, Herman van Veen, Willem Nijholt, Rudi Falkenhagen. RTL 8, 20.30-22.45u.

The Darjeeling Limited (Wes Anderson, 2007, VS). Regisseur Wes Anderson verplaatst zijn vertrouwde thema – familie en alles wat daarbij komt kijken – ditmaal naar India. Drie broers ondernemen een spirituele reis op zoek naar hun moeder die in een Himalayaklooster zit. Onder al hun snedige gekibbel zitten wanhoop en droefenis die de film meer diepgang geven dan de schitterende vormgeving op het eerste gezicht doet vermoeden. Opvallendste stijlkenmerk hier is de camerabeweging die scènes zonder te monteren met elkaar verbindt. Met Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrien Brody, Anjelica Huston, Bill Murray. RTL 7, 20.30-22.20u.

How to Lose Friends & Alienate People (Robert B. Weide, 2008, GB). Lichte satire naar het gelijknamige boek van de Britse journalist Toby Young, waarin hij zijn rampzalige carrière beschrijft bij het Amerikaanse glimblad Vanity Fair. Dat boek schijnt een stuk scabreuzer te zijn dan de tamelijk tandeloze film, die het vooral moet hebben van de charme van de twee hoofdrolspelers: Simon Pegg als de Engelsman in New York en Kirsten Dunst als zijn collega op de redactie en aspirant romanschrijver. Beiden zijn hoogst knuffelbare acteurs met talent voor vertedering, dat ze gretig en zonder gêne gebruiken. Jeff Bridges is de meedogenloze hoofdredacteur. Veronica, 20.30-22.45u.

Informatief

The farm fixer. Serie waarin Nick Hewer agrariërs adviseert bij het beter laten renderen van hun bedrijf. Vandaag gaat hij naar Enniskillen, Noord-Ierland, om op bezoek te gaan bij akkerbouwer Gordon Falls die te weinig land heeft om zijn gezin te onderhouden. Zijn hobby is echter bierbrouwen en Nick komt hem helpen een microbrouwerij op te zetten en het bier in Londense pubs op de kaart te zetten. BBC 2, 19.30-20.00u.

Allah in Ehrenfeld. Documentaire over de verwikkelingen rond de bouw van een moskee in Keulen, waar verhoudingsgewijs meer moslims (120.000) wonen dan in elke andere Duitse stad. Om de bouw brak een strijd los tussen voor- en tegenstanders. De wijk Ehrenfeld, waar de moskee moet verrijzen, stond bekend om de harmonieuze wijze waarop bevolkingsgroepen met elkaar omgaan, dus het protest van autochtone Keulenaars kwam als een verrassing voor de lokale politici. De allochtone inwoners ervoeren die protesten als een klap in het gezicht. In deze film wordt de affaire gevolgd vanaf het eerste protest in 2007 tot het ontslag eerder dit jaar van de architect en een dreigende bouwstop, kort voor de voltooiing. ARD, 22.45-00.15u.

Imagine... Just one falsetto. De Beach Boys, Queen, Jeff Buckley – de falsetstem blijft grote aantrekkingskracht uitoefenen op het publiek. Wat bezielt mannen om falset te zingen, in een toonhoogte die behoort aan de vrouwenstem? Alan Yentob gaat op zoek naar het antwoord en praat met onder anderen Frankie Valli, Brian May, Philip Bailey en leden van het Harrow School Chapel Choir. BBC 1, 23.35-00.40u.

Beatrix sluit Maasvlakte 2. Rechtstreeks verslag van het dichten van het laatste stukje dijk om Maasvlakte 2 door koningin Beatrix. Morgen, Ned.2, 13.45-14.55u.

Amusement

La part des anges. Boef verklapt met zijn laatste adem aan vriend Émile dat hij zijn buit begraven heeft op diens stukje grond. Maar het terrein is net verkocht. Émile gaat onmiddellijk aan de gang om het lijk te verbergen en het geld op te graven voordat iemand anders dat doet. TV5, 21.00-22.30u.

’Allo ’Allo. Melige Britse serie van Jeremy Lloyd en David Croft over een door niet al te slimme Duitse soldaten in WO II gefrequenteerd café in Frankrijk dat tevens dienst doet als basis van het verzet. Na de geënsceneerde executie van cafébaas René (Gordon Kaye) willen kolonel Von Strohm (Richard Marner) en kapitein Geering (Sam Kelly) René’s begrafenis bijwonen om zo achter de namen van verzetslieden te komen. In afwachting van de teraardebestelling moet René, zich voordoend als zijn tweelingbroer, zijn eigen begrafenis regelen. Eén, 23.50-00.25u.

Radio

Dichtbij Nederland on tour. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen tot 12 september elke dinsdagavond vanaf verschillende locaties een inventarisatie van de wensen en klachten van allochtone Nederlanders. Vanavond komen zij aan het woord in jongerencentrum De Nieuwe Oogst in Rotterdam.Radio 5, 20.01-00.00u.