Trinidad vermorzelt zeldzame schildpad

Duizenden schildpadeieren en pasgeboren schildpadjes zijn verpletterd door bulldozers op het eiland Trinidad, de belangrijkste broedplek van de bedreigde lederschildpad. Dat hebben milieubeschermers gisteren gezegd.

De bulldozers waren zaterdag bezig om een rivier te verleggen bij een hotel waar toeristen uit de wereld verblijven om het uitkomen van de kleine lederschildpadjes te bewonderen. Per ongeluk werd een deel van het strand afgegraven waar de schildpadden hun eieren leggen.

Naar schatting twintigduizend eieren werden gebroken of opgegeten door gieren en hongerige zwerfhonden, aldus een een lokale natuurorganisatie. „Ze hebben een feestmaal gehad. Ik was bijna in tranen”, zei milieubeschermer Sherwin Reyz.

De Italiaanse hoteleigenaar Piero Guerrini was ontzet door de mislukte graafactie. Zijn gasten zagen een ravage van kapotte eieren terwijl ze waren gekomen voor het idyllische plaatje van babyschildpadjes die voor het eerst in de golven duiken.

Guerrini had de regering van Trinidad meerdere keren gevraagd om de Grand Riviere te verleggen omdat het water zijn hotel bedreigde. Volgens hem hadden de autoriteiten in het verleden dit op een goede manier gedaan en waren ze veel meer betrokken bij het wel en wee van de schildpadden.

Al jaren houden natuurbeschermers zich bezig met het behoud van de lederschildpad – met een lengte van ruim twee meter de grootste schildpaddensoort. Er is geen strand ter wereld waar de nesten zo dicht op elkaar liggen als op deze plek aan de noordkust van Trinidad.

Een lederschildpad legt per keer zo’n 85 eieren, maar slechts minder dan een procent overleeft tot volwassenheid. De schildpadden kunnen meer dan duizend kilo worden en honderd jaar leven. (AP)