Telegraaf in beroep om gids

De Telegraaf gaat in hoger beroep tegen het gerechtelijk verbod op een eigen tv-gids.

Op 2 juni bracht de krant twee weken lang een eigen tv-gids uit, maar de publieke omroepen, RTL en SBS stapten naar de rechter en wisten op 13 juni verdere uitgave te verhinderen. Volgens de rechter berust het auteursrecht van de gebruikte programmagegevens bij de omroepen en mag De Telegraaf die niet zonder toestemming en gratis gebruiken.

De Telegraaf beroept zich echter op de uitspraak in maart van het Europese Hof, het Dataco-arrest, waarin dit soort datalijsten als vrij van geschriftenbescherming werden bestempeld. Bovendien besloot de Tweede Kamer in april dat de programmagegevens volgend jaar vrijkomen, tegen een vergoeding.

De strijd om de programmagegevens duurt al vijfentwintig jaar. De omroepen willenze niet vrijgeven omdat daarmee de eigen tv-gidsen, een belangrijke inkomstenbron en ledentrekker, concurrentie zouden krijgen. Wel mogen kranten en websites de gegevens van de komende twee dagen publiceren.

De zaak dient op 14 augustus bij het Amsterdamse gerechtshof. (NRC)