Spanje leent 30 mld euro voor banken

Spanje ontvangt voor het einde van deze maand 30 miljard euro om de banksector te steunen.

Dat is de uitkomst van het negen uur durende beraad van de ministers van Financiën van de eurozone gisteravond en vanochtend. Het is nu aan de nationale parlementen om de lening goed te keuren. Pas daarna kan de lening worden verstrekt.

Spanje moet, net als de andere probleemlanden, een ‘memorandum of understanding’ tekenen waarin afspraken worden gemaakt over de voorwaarden. De Spaanse banken moeten een bonusverbod invoeren. Ze moeten stresstests uitvoeren die bekijken waar de zwakke plekken zitten. De ‘giftige’ leningen (hypotheken en vastgoedleningen) worden ondergebracht in een aparte instelling, een zogenoemde bad bank. Het doel is de gezonde en ongezonde delen van de banken te scheiden.

De Spaanse regering krijgt ook voorwaarden opgelegd. De regering krijgt weliswaar een jaar langer de tijd om de begroting op orde te krijgen, maar het gevaar bestaat dat de steun wordt stopgezet als de doelen niet gehaald worden. De lening aan de banken kan oplopen tot 100 miljard euro. De lening loopt via de Spaanse staat en telt dus mee als schuld. Eigenlijk heeft Spanje vanochtend in Brussel 30 miljard euro extra schuld op zich genomen. Toch daalde de Spaanse tienjaarsrente vanochtend van 7,2 tot 6,7. Beleggers vinden het, voorlopig, belangrijker dat Spaanse banken worden opgeschoond en dat er Europese consensus is dan dat Spanje er financieel slechter voor staat. Ook de Italiaanse rente daalde.

De Tweede Kamer komt zeer waarschijnlijk terug van reces. Tony van Dijck (PVV) heeft een debat met de financieel woordvoerders gevraagd en daar is voldoende steun voor. Het debat over de afspraken in Brussel wordt donderdag of vrijdag gehouden.

Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtbank, hebben zich vandaag gebogen over de vraag of het ESM en het begrotingspact in strijd zijn met de grondwet. Hun antwoord, dat eind van de maand wordt verwacht, kan ertoe leiden dat deze reddingsmechanismen later in werking treden.