Spanje kan nog deze maand 30 miljard aan noodkrediet lenen

De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos en de Luxemburgse premier en eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker gisteravond in Brussel. Foto Reuters / Francois Lenoir
De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos en de Luxemburgse premier en eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker gisteravond in Brussel. Foto Reuters / Francois Lenoir De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos en de Luxemburgse premier en eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker gisteravond in Brussel. Foto Reuters / Francois Lenoir

Spanje krijgt nog voor het einde van de maand een lening van 30 miljard euro om zijn banken overeind te houden. Dit kwamen de ministers van Financiën binnen de eurozone gisteravond laat overeen.

De Jager sprak van een “stevige gesprekken” in Brussel. “Het gaat natuurlijk ook echt ergens over”, aldus De Jager.

De zeventien eurozoneministers zullen 20 juli terugkeren naar Brussel om de afspraken verder uit te werken. Eerst zullen ze toestemming voor de bankensteun moeten krijgen in hun eigen parlement of bij hun eigen regering. Mogelijk moet de Tweede Kamer hiervoor nog deze week terugkomen van reces.

In ruil voor de steun moeten de Spaanse banken hervormingen doorvoeren die de financiële sector in zijn geheel moeten versterken, aldus eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker. Daarnaast kwamen de ministers van de eurozone overeen dat Spanje uitstel krijgt voor het op orde brengen van de begroting. Spanje hoeft dan niet volgend jaar, maar pas in 2014 het begrotingstekort te hebben teruggebracht tot 3 procent.

Vorige maand ging Madrid akkoord met maximaal 100 miljard euro aan noodleningen voor zijn wankele banken. Sindsdien zeggen markten in rap tempo hun vertrouwen op in de vierde economie van de eurozone. Zolang er nog geen Europese banktoezichthouder is, kan het geld niet direct naar de Spaanse banken gaan en moet de Spaanse regering garant staan voor de lening.