Samen

Het campagnefilmpje van het CDA is getiteld ‘Samen kunnen we meer.’Dat filmpje begint met Sybrand van Haersma Buma, in wielrenneroutfit, op een racefiets, die een volle 25 seconden lang zielsalleen door een totaal verlaten Nederlands landschap fietst. Sybrand, alleen in een dorp. Sybrand, alleen op een landweg. Sybrand, alleen op een viaduct. Sybrand, alleen op een brug. Sybrand, alleen in een weiland.

Sybrand is gedemarreerd, zo te zien.

Dan komt Sybrand thuis. Voor het geval er ook mensen met ogen in hun hoofd naar het filmpje kijken, benadrukt Sybrand in de voice-over nog maar eens: „Samen kunnen we meer.”

Sybrand zet vier bordjes, vier mokken en vier sneetjes witbrood op de keukentafel, schenkt een kop thee in – en drinkt vervolgens, staand, in z’n eentje, een kop koffie.

Vervolgens ruimt Sybrand de tafel weer af.

De voice-over pleit intussen voor meer mogelijkheden voor ouders om „werk en thuis beter de combineren”.

Ideetje van Sybrands vrouw.

Dan gaat Sybrand naar buiten. Sybrand wandelt door een verlaten straat en glimlacht naar een denkbeeldige buurman. Uiteindelijk komt Sybrand bij een tramstation aan. Sybrand loopt een verlaten trap op en negeert de enige vrouw op het perron. Eenmaal in de tram knikt Sybrand gemoedelijk naar een onzichtbare passagier en maakt een praatje met een wegkijkende bejaarde.

In z’n eentje verlaat Sybrand weer de tram.

Sybrand stapt een kantoor binnen. Solitair doch kordaat stapt Sybrand de roltrap op. Eenmaal boven treft Sybrand de enige mensen aan die hij die dag zal ontmoeten: twaalf CDA’ers. Sybrand neemt buiten beeld een slok levertraan en zit vervolgens met bijbehorend gezicht een vergadering voor. Een CDA’er houdt gepassioneerd een presentatie.

Op een lege flip-over.

Twee CDA’ers klappen in hun handen. Sybrand knikt. En Sybrand lacht. Dan draait Sybrand zich naar de camera en zegt:

„Samen kunnen we méér.”

Met nadruk op kunnen.

    • Rob Wijnberg