Russische Wikipedia op zwart uit protest tegen ‘Chinese censuurwet’

De Russische Wikipedia staat sinds vanochtend vroeg op zwart uit protest tegen een nieuwe wet die het Russisch parlement vandaag behandelt. Volgens de regering is de wet nodig om bepaalde schadelijke sites te kunnen blokkeren. Russische activisten zijn bang dat de wet de internetvrijheid beknot.

Wikipedia.ru is gedurende 24 uur niet te raadplegen voor lezers die de Russische taal machtig zijn. “Stel je een wereld zonder vrije kennis voor”, is de tekst die wel te lezen is op de Russische Wikipedia. De bekende encyclopedie wil hiermee protesteren tegen een nieuwe wet die het Russische parlement vandaag bespreekt en die volgens de regering moet helpen bij het blokkeren van sites die kinderporno aanbieden, zelfmoord aanmoedigen of informatie geven over drugs.

‘Wet poging om dissidente geluiden te onderdrukken’

Veel Russische internetgebruikers en mensenrechtenactivisten hebben de laatste weken luidkeels tegen de wet geprotesteerd. De wet zou het de Russische regering veel te gemakkelijk makkelijk om sites die de regering onwelgevallig zijn op zwart te zetten. De bekende blogger Anton Nossik ziet in het doorvoeren van de wet een nieuwe poging van de regering-Poetin om dissidente geluiden te onderdrukken, zo schrijft hij vandaag op zijn blog:

“De afgelopen twee jaar heb ik er altijd vertrouwen in gehad dat de Russische autoriteiten slim genoeg zouden zijn om het internet niet te censureren. Die situatie is ongelukkig genoeg aan het veranderen.”

Wikipedia zelf zegt in een verklaring dat de nieuwe wetgeving tot een vorm van internetcensuur kan leiden die gangbaar is in het zeer internetvijandige China. Wikipedia is bang dat ook pagina’s van zijn Russische site in de toekomst geblokkeerd kunnen gaan worden.

Russische minister ziet in actie signaal aan parlement

De Russische minister van Communicatie, Nikolai Nikiforov, zei in een reactie op Twitter dat hij de actie van Wikipedian niet steunt. Volgens hem is de actie wel een belangrijk signaal van de Russische internetgemeenschap aan het parlement om de wet te verbeteren.

Twitter avatar nnikiforov Nikolay Nikiforov @olga_batalina Намерения Wiki быть закрытой я не поддерживаю. Но этот шаг - важная реакция сообщества,знак,что нужно совершенствовать з-н

Het op zwart gaan van de Russische Wikipedia-pagina is geen unicum: in januari was de Engelstalige Wikipedia een dag lang niet bereikbaar uit protest tegen de behandeling van de Stop Online Piracy Act (SOPA) in het Amerikaanse Congres. SOPA zou het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal via internet tegen moeten gaan, maar was volgens activisten een bedreiging van de internetvrijheid.