Rechter wijst aanklacht Armstrong tegen antidopingbureau af

Een “lange en bittere polemiek”. Zo noemt een Amerikaanse federale rechter de aanklacht van Lance Armstrong tegen het Amerikaanse antidopingbureau USADA in plaats van een “korte en duidelijke verklaring van gedetailleerde feiten”. De rechter wees de aanklacht van de oud-renner gisteren af.

Lance Armstrong tijdens de Ronde van Californië in 2009. Foto AP / Marcio Jose Sanchez
Lance Armstrong tijdens de Ronde van Californië in 2009. Foto AP / Marcio Jose Sanchez Lance Armstrong tijdens de Ronde van Californië in 2009. Foto AP / Marcio Jose Sanchez

Een “lange en bittere polemiek”. Zo noemt een Amerikaanse federale rechter de aanklacht van Lance Armstrong tegen het Amerikaanse antidopingbureau USADA in plaats van een “korte en duidelijke verklaring van gedetailleerde feiten”. De rechter wees de aanklacht van de oud-renner gisteren af.

Armstrong, die door het USADA wordt aangeklaagd wegens dopinggebruik, besloot gisteren de aanval te kiezen en zelf het Amerikaanse antidopingagentschap voor de rechter te dagen.

Volgens de zevenvoudig Tourwinnaar zijn de regels van het USADA in strijd met het grondrecht op een eerlijk proces. Door de regels van USADA zouden sporters geen bewijsstukken kunnen inzien of getuigen kunnen horen. Ook zou het agentschap geen jurisdictie hebben: die zou bij de internationale wielerunie UCI liggen. USADA-baas Travis Tygart wordt verder beschuldigd van het voeren van een vendetta tegen Armstrong.

Armstrong beweert dat USADA de Amerikaanse wet heeft overtreden door getuigenverklaringen te verkrijgen door lagere straffen te bieden. Vorige week schreef de Telegraaf dat vijf oud-ploeggenoten in ruil voor een straf van slechts zes maanden hun eigen dopinggebruik en dat van Armstrong hebben opgebiecht.

Armstrong wilde via de federale rechter het USADA verbieden de zaak tegen hem voort te zetten of hem een straf op te leggen. Zaterdag loopt de deadline af waarop hij beroep kan aantekenen in de door USADA aangespannen zaak. Armstrong heeft twintig dagen de tijd gekregen om een nieuwe aanklacht in te dienen.

    • Marije Willems