Rabo: Tour de France is niet langer prioriteit

De Raboploeg moet minder focussen op de Tour en zich meer richten op kleinere koersen. Dat zei ploegleider Adri van Houwelingen vandaag tegen deze krant op de rustdag van de Tour bij Mâcon.

De Tour verloopt voor Rabo weer teleurstellend. Kopmannen Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk zijn hard gevallen en dus kansloos voor een podiumplaats.

De renners moeten zich dit jaar meten met de wereldtop, zei ploegdirecteur Harold Knebel begin van dit seizoen. „Tot zover hebben we dat niet kunnen waarmaken. Niet in de voorjaarsklassiekers, en door de valpartij gaan we onze ambities in de Tour ook niet realiseren”, reageert Van Houwelingen, die zegt dat de ploeg een te laag budget [circa 13 miljoen euro] heeft om wereldtoppers te kunnen contracteren.

De ploegbaas zegt dat de kopmannen, ook zonder val, zich niet hadden kunnen meten met de top. „Wel met plaats vijf, zes of zeven.”

Van Houwelingen zegt dat hij Knebels doelstelling heeft willen temperen. „Wij hebben geen sprinter die Cavendish kan verslaan, geen tijdrijder die Wiggins kan verslaan.” Alleen in zware bergritten kunnen zijn renners meestrijden, zegt hij. „Maar wij hebben geen ‘veelwinners’. Winnen moet je leren. Winnaarstypes kun je creëren door in finales mee te strijden. Daar moeten we aan werken. Laten we eerst de Ronde van de Algarve winnen.”

Hij vindt het logisch dat de nadruk altijd op de Tour heeft gelegen, vanwege de publicitaire waarde. Maar in sportief opzicht komen zijn renners beter tot hun recht in minder zware koersen. „Ook in Catalonië en Baskenland moet je meedoen om de zege. Nu laten we het daar lopen.”