Parlement Egypte toch bijeen

De krachtmeting tussen het leger en de Moslimbroeders heeft (nog) niet plaatsgehad. De parlementsleden die in weerwil van een gerechtelijk verbod vanochtend toch naar het parlement trokken, vonden geen tanks op hun weg. In plaats daarvan droegen medewerkers vanochtend kamerplanten aan om de eerste zitting van het parlement sinds een maand op te luisteren.

Het parlement werd vorige maand ontbonden nadat het Constititutionele Hof onregelmatigheden had vastgesteld. Omdat de Moslimbroeders en de salafisten 73,9 procent van het parlement controleren werd die beslissing gezien als een manier om de fundamentalisten te kortwieken. Zondag riep de pas gekozen president Mohammed Morsi, een Moslimbroeder, het parlement opnieuw bijeen.

De zitting duurde vijf minuten. Parlementsvoorzitter Saad al-Katatny zei dat het parlement bijeen was om te kijken naar de uitvoering van de uitspraak van het Hof, uit respect voor de „suprematie van het recht en de scheiding van de machten”.

De parlementsleden hamerden er ook op dat de zitting niet tegen de rechterlijke macht was gericht. „Morsi’s decreet was niet tegen de beslissing van het Hof maar tegen de uitvoering ervan door de legerleiding”, zei Nasr al-Deen Osman, een Moslimbroeder.

De rechters zien dat niet zo. Ahmed al-Zend, voorzitter van de club van rechters, gaf Morsi 36 uur de tijd om van zijn beslissing terug te komen „en zich te verontschuldigen bij het volk en de rechterlijke macht”.

De legerleiding lijkt zich voorlopig afzijdig te houden. Maandag meldde het leger wel dat het achter het grondwettelijk decreet van 17 juni blijft staan, waarin het een deel van de macht van de president naar zich toe trok. Morsi eist zijn volledige bevoegdheden op. Voor vandaag heeft de Moslimbroederschap opgeroepen tot een massabetoging ter ondersteuning van Morsi.

Khaled Hanafy, parlementariër voor de Moslimbroeders, denkt niet dat het tot geweld komt. „Dit is een overgangsperiode”, zei hij. „De grenzen zijn niet altijd duidelijk afgebakend. Dit is een test om te zien waar de macht van de ene ophoudt en die van de andere begint.”

Het viel op dat alleen bebaarde parlementariërs het parlement binnengingen. Veel liberale en linkse partijen boycotten de zitting. Sommigen vonden het niet zo erg dat het parlement werd ontbonden: ook zij hopen dat een volgend parlement minder fundamentalisten zal tellen.

„Dit is een machtstrijd die mij niet aangaat”, zeiMustafa al-Gendi, onafhankelijk parlementslid, telefonisch. „Morsi wil zijn macht tonen maar zelfs dat is schijn. Zoals steeds hebben de Broeders niet het lef om echt de confrontatie aan te gaan.”

    • Gert Van Langendonck